Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno touží po proměně podchodu. Stánkaři přijdou o práci, bojí se aktivisté

Smrad, špína a mnohdy pochybné existence. To je současný obrázek brněnského podchodu pod hlavním nádražím, který dlouhodobě patří mezi největší ostudy Brna. Město chystá zanedbaný prostor zrekonstruovat. Plány radnice ale může zhatit i občanská iniciativa Zachraňme brněnský podchod, jež se obává o osudy stánkářů.

Plán na opravu podchodu, jehož součástí je i známá pasáž Myší díra, se v moravské metropoli řeší už několik let. Zatím si ale všichni nad záměrem vylámali zuby. Nyní městu svitla naděje na očekávanou změnu. Loni se Brno stalo vlastníkem objektu a chce prostoru, jímž projdou denně tisíce lidí, dát nový život. „Podchod rozhodně nebudí dobrý dojem. Zmodernizujeme jeho zázemí, obchody a služby zachováme. Chceme se u nich vyvarovat vizuálnímu smogu tak, aby zapadly do celkové přeměny,“ přiblížil vizi náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).


Město chce rekonstruovat podchod.

Podle nového návrhu, který zpracovala Kancelář architekta města Brno, by měl prostor podstoupit zásadní proměnu nejen po stránce vizuální, ale také praktické. V plánu je průchod více prosvětlit, zároveň propojit vlaková nástupiště výtahy. Kromě toho má vzniknout místo, kde lidé najdou přehledné informace o jízdních řádech vlaků i tramvají, nebo nová obchodní pasáž. 

Nejistý výsledek soudu 

K uskutečnění plánů města ale vede ještě složitá cesta. Optimistický scénář může narazit například u soudu. Radnice stále řeší majetkoprávní spory ohledně vlastnictví stánků, které si nárokuje soukromá společnost.

„Co se týče otázky odstranění stánků, probíhá v této věci soudní jednání. Vzhledem k této skutečnosti se dále k tématu nebudeme vyjadřovat,“ řekl bez bližších podrobností mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Přijdeme o kulturu, bojí se aktivisté 

Záměr na přestavbu tunelu z osmdesátých let zvedl ze židle i část veřejnosti. Aktivisté z nově vzniklé občanská iniciativy Zachraňme brněnský podchod, požadují, aby zástupci vedení města se stánkaři komunikovali a informovali je o chystaných krocích. Prodejci, z nichž část náleží k vietnamské komunitě, mají momentálně uzavřené smlouvy na dobu neurčitou a nevědí, zda budou mít možnost v nově upraveném prostoru stále pracovat. Proto sepsali petici, kterou v současné době podepsalo už téměř 6 tisíc lidí. 

„Naším cílem je, abychom měli nějakou sílu a město se s námi bavilo. V současné chvíli situaci neřeší a se stánkaři ani nijak nekomunikuje, jaky bude další postup. Zda třeba budou mít možnost provozovat své živnosti v novém prostoru. Obchodníci tam teď nemají žádnou jistotu, přitom je na tom mnohdy závislé i jejich živobytí,“ vysvětlil koordinátor iniciativy Tomáš Uher, který poukazuje i na kulturní hodnotu prostoru. V podchodu třeba visí obrazy nebo vystupují pouliční hudebníci.

S tvrzením spolku ale magistrát nesouhlasí. Podle Poňuchálka město iniciativa zastupující práva stánkařů zatím oficiálně nekontaktovala. Zároveň ale tvrdí, že pokud tak učiní, radnice se nebrání společnému dialogu.


Vchod do Myší díry, kterým si Brňané krátí cestu na nádraží

Podchod je bezpečný 

Součástí podchodu je rovněž nepříliš pohledný tunel Myší díra, který lidé využívají jako zkratku při cestě z nádraží. Zároveň obchodní pasáž, jež nabízí především stovky módních kousků, vzbuzuje nedůvěru mnohých i po bezpečnostní stránce, například kvůli možným problémům s drobnou kriminalitou. Co se týče protipožární bezpečnosti prostoru, hasiči uklidňují, že splňuje všechny normy.

„Prostory prošly kolaudací, takže odpovídají protipožárním předpisům. Požáry se navíc podchodu vyhýbají. Poslední byl v roce 2016 a byl pouze drobný. Co se týká případné evakuace tam by neměl být žádný problém. Navíc kouř má možnost unikat řadou výstupů z podchodu ven,“ ujistil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Kancelář architekta města Brna,

Štítky Brno, podchod, rekonstrukce, Myší díra, radnice, Petr Hladík, KDU-ČSL, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno touží po proměně podchodu. Stánkaři přijdou o práci, bojí se aktivisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.