Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno bude mít Vánoce bez slavnostního rozsvícení stromu i vyhlídkového kola

Bez bruslení pod Joštem, tradičního rozsvícení vánočního stromu i ruského kola. Zato s teplým punčem v designových hrníčcích, adventními písněmi a desítkami stánků budou letos adventní trhy v Brně, které výrazně ovlivnila proticovidová opatření.

Letošní adventní trhy budou lákat na pohodovou, ale koronavirem ovlivněnou vánoční atmosféru, která se Brnem ponese od 26. listopadu do 23. prosince. Program oslav předvánočních časů se již tradičně odehraje na Dominikánském náměstí, u sochy markraběte Jošta na Moraváku, Zelném trhu a náměstí Svobody, kde bude na návštěvníky čekat pětačtyřicet prodejních stánků.

Neoficiální rozsvícení vánočního stromu

Brňané se budou muset obejít bez oblíbeného rozsvícení vánočních stromů na náměstí Svobody i Zelném trhu. Kdy přesně se 26. listopadu světelné ozdoby rozzáří, si organizátoři nechávají pro sebe. Dominantní jedle na náměstí Svobody by ale měla svítit již od ranních hodin. „Nechceme, aby se vzhledem k současné situaci nakumulovalo příliš mnoho lidí na jednom místě. Brňany i další zájemce proto namísto klasického rozsvícení stromů pozveme na celodenní program,“ sdělila ředitelka TIC Brno Jana Tichá Janulíková.

Na náměstí Svobody dorazí třináctimetrový strom z Bílovic nad Svitavou již tuto sobotu 20. listopadu v 16:45, kdy jej do moravské metropole přiveze koňské spřežení. Jedle bělokorá, jež se stane letošní dominantou, pochází ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně. Osvítit by ji mělo, stejně jako v loňském roce, zhruba třicet tisíc LED žároviček.


Chystání stánků na Dominikánském náměstí.

Bez bruslení i ruského kola

Další výraznou změnu pocítí lidé, kteří si oblíbili vyhlídkové kolo na Moravském náměstí. Lákavá atrakce se na náměstí letos neobjeví, stejně jako prodejní stánky. „Vánoce na Moravském náměstí letos překazila rekonstrukce, která na místě započne v následujících dnech. Zbývající plochy, na nichž jsme na adventní prodejní stánky zvyklí, ale zůstanou a bude na nich bohatý program,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). 

Milovníci bruslení a zimních sportů letos oželí kluziště, které se od roku 2017 o adventu pod sochou markraběte Jošta rozkládalo. „Město Brno nás požádalo o zapůjčení kluziště pro účely olympijského parku. My jsme se na tom s nimi dohodli, takže se pro letošek posune tam,“ vysvětlila Drbně Kateřina Dobešová, mluvčí radnice Brna-střed, která organizuje adventní trhy na a Moravském náměstí Zelném trhu, kde najdou lidé devadesát prodejních stánků převážně řemeslných výrobků. V prostorách před Místodržitelským palácem u sochy Jošta pro změnu vánoční turisté uvidí kromě prodejců i kolotoč pro nejmenší návštěvníky.

Novinky Brněnských Vánoc

Novinkou adventních oslav je rozšíření trhů na nádvoří Staré radnice, kde návštěvníky zaujme festival December Design Days. U nejstarší světské brněnské stavby budou vystavovat různí lokální tvůrci, kteří představí své módní doplňky, šperky, oblečení nebo porcelán.

Bezpečnost letos na brněnských trzích zlepší nejen rozestupy mezi prodejními stánky, ale také nové výkupní automaty. Zatímco dříve museli lidé dávat zálohované vratné obaly nazpět prodejcům, nyní bude možné použité kelímky od svařáku či čaje vrátit v nových přístrojích. Automaty přispějí k bezkontaktnímu vracení obalů i kratším frontám před stánky.

Letošní Brněnské Vánoce se designově podobají těm minulým, které se nesly v duchu pletených vzorů. Tentokrát se v červeno-bílé vánoční kombinaci objevují motivy ze všech brněnských městských částí. Na vánočních hrncích, ponožkách či čokoládách tak Brňané objeví vzory, které sami navrhli. „Oslovili jsme občany města, kteří měli možnost hlasovat a dát nám návrhy věcí, které vystihují jejich bydliště. Sešlo se nám mnoho nápadů, z nichž většinu jsme mohli promítnout do letošní grafické podoby Vánoc,” vysvětlil Jakub Konvica z NEON STUDIA.

Motivy letošních Brněnských Vánoc.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TIC, ,

Štítky Vánoce, brněnské vánoce, advent, adventní trhy, Brno, Jošt Moravský, strom, vánoční stromek, bruslení, Zelný trh (Brno), Moravské náměstí, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude mít Vánoce bez slavnostního rozsvícení stromu i vyhlídkového kola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.