Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V jihomoravské zoo vykouklo na svět mládě vzácné antilopy

Hodonínská zoo dnes přišla s radostnou zprávou. Tamní stádo adaxů núbijských se rozšířilo o dalšího člena. Listopadovému mláděti se daří, je zdravé a v nejbližších dnech samečka čeká nezbytné čipování.

Nový přírůstek kriticky ohroženého druhu Addax nasomaculatus vykoukl na svět v sobotu 6. listopadu v ranních hodinách. „Porod proběhl rychle a bez komplikací a mláděti se daří dobře,“ řekla k radostné události hodonínská zooložka Lenka Štursová. Týden starý sameček zatím tráví čas uvnitř stáje, v nadcházejících dnech by jej návštěvníci již mohli zahlédnout ve výběhu. 

V hodonínské zoo čekají na turisty čtyři zástupci antilopy adax. Kromě nově narozeného samce tvoří stádo ještě na jaře narozená samička a další dvě dospělé samice. Svého listopadového potomka už se ale nedočkal samec, který musel být kvůli úrazu utracen. 

Adax núbijský je velká pouštní antilopa, která je ve volné přírodě na pokraji vyhubení. Historie chovu tohoto ohroženého druhu sahá v hodonínské zoo až do devadesátých let minulého století. „Za tu dobu zde byla odchována řada mláďat. Dva odrostlí jedinci z roku 2016 a 2018 odešli před dvěma lety na doporučení koordinátora chovu tohoto druhu do polské Zoo Opole," řekla mluvčí zahrady Marie Blahová.

Zoo Hodonín se letos podařilo odchovat například prvního zástupce nandua pampového, dále zoborožce šedolícího, gibona lar či zebru Chapmannových. Provoz zoologické zahrady v letošní sezoně výrazně omezilo červnové tornádo, které poškodilo ohrady i ploty v areálu. V důsledku škod a zavalených přístupních cest bylo zařízení několik měsíců uzavřeno. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Hodonín

Štítky zoo hodonín, zoologická zahrada, antilopa, adax núbijský, Zoologická zahrada Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihomoravské zoo vykouklo na svět mládě vzácné antilopy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.