Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vodohospodáři ukládají Brněnskou přehradu k zimnímu spánku, potápějí se ke skrytým věžím

V jednom kole jsou v posledních dnech vodohospodáři, kteří ukládají k zimnímu spánku Brněnskou přehradu. Na vodním díle na řece Svratce například sklápějí aerační věže, které slouží k tomu, aby oblíbené rekreační místo mnohých Brňanů zůstalo přes léto bez obávaných sinic.

Práce spojené se zimní údžbou na vodní nádrži Brno trvaly po celý říjen. Vodhospodáři se museli dostat k několika aeračním věžím, prostřednitvím nichž se čistí voda, která byla zvláště v minulých letech plná sinic, což odrazovalo mnohé Brňany od koupaní. 

V říjnu jsme ukončili srážení fosforu, postupně jsme začali sklápět všech dvacet aeračních a destratifikačních věží, vyměnili jsme značení na vodní hladině za zimní a následně jsme snížili hladinu v nádrži na zimní kótu,“ popsal generální ředitel Povodí Moravy (PMO) Václav Gargulák, podle nějž je nyní nádrž plně připravená na zimu. 

Na zlepšení kvality vody ve vodním díle na Svratce se pracuje už přes deset let. Nejvíce potíží činí nádrži právě sinice, které škodí jak lidem, tak i živočichům. Proto se investovalo do moderních technologií, které provzdušňují vodní sloupce a promíchávají vodu. Jedná se například o aereční věže. Lidé je však nepostřehnou, protože se nachází pod hladinou vody. K posunu k lepšímu došlo i díky tomu, že okolní obce v minulých letech vybudovaly čistírny odpadních vod.

Aktuálně se uskutečňuje třetí fáze projektu na čištění přehrady, při které vodohospodáři odstraňují fosfor z vody. „V rámci této etapy, jakožto celého projektu, je snaha udržet rovnovážný stav povrchových vod v údolní nádrži Brno, aby nebyly vytvořeny podmínky k masovému rozvoji toxických sinic,“ sdělil mluvčí PMO Petr Chmelař

Aktuální etapa skončí příští rok na podzim. Následně se pracovníci pustí do další fáze projektu, která potrvá až do roku 2027. Na pracích spolupracuje povodí s Brnem i Jihomoravským krajem. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Brněnská přehrada, opatření, sinice, zazimování, vodní hospodářství, Brno, Svratka, nádrž, projekt, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři ukládají Brněnskou přehradu k zimnímu spánku, potápějí se ke skrytým věžím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.