Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Brna se vrátila socha Panny Marie se spletitou historií

Na nároží Vídeňské a Vojtovy ulice v Brně se vrátila socha Panny Marie se spletitou historií. Před 60 lety se ztratila, zbyl jen sloup, který později zchátral. Nyní se sochu podařilo najít, zrestaurovat a vrátit zpátky, sdělila Jana Severinová z restaurátorské dílny S:Lukas. Sochu požehnal farář starobrněnského opatství.

Restaurátoři původně opravovali jen sloup, který se od doby svého vzniku několikrát přemisťoval. Na současném místě stojí od 60. let, Panna Marie z něj ale zmizela. „Ze sloupu zbylo jenom torzo mezi stromy blízko popelnic. Chtěli jsme jej ochránit, proto jsme ho posunuli směrem od silnice a vytvořili kolem kovovou ohrádku. A mezitím jsme v archivních pramenech hledali, co se stalo se sochou Panny Marie,“ popsala Severinová.

Když byl sloup opravený, s restaurátory se spojil brněnský architekt Jaroslav Vaněk s tím, že sochu má a že by ji chtěl vrátit na původní místo. Vaněk je syn restaurátora stejného jména, který za minulého režimu zachránil mnoho podobných památek na jižní Moravě.

V 70. letech chtěli s tatínkem sochu osadit zpátky na sloup. Ale přijela hlídka Veřejné bezpečnosti a řekla: Pánové, sbalte si věci i Pannu Marii a odjeďte. Takže sochu uložili u spolupracovníka ve Slavkově. Když zemřel, pozůstalí volali architektu Vaňkovi, aby se přijel podívat, jestli nenajde věci související s otcovou prací. Tak sochu našel a odvezl do Brna. Měl ji uloženou na půdě, kde čekala, až nastane její chvíle,“ dodala Severinová.

„Přeji nám všem, když tudy půjdeme na nákup, abychom nezapomněli, že Panna Maria tu s námi stále je a že má svoji historii,“ řekl augustiniánský farář Wit Marciniec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Švubová

Štítky Brno, socha, Církev, Umění, Panna Marie, historie, sloup, Jaroslav Vaněk, Veřejná bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna se vrátila socha Panny Marie se spletitou historií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.