Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánočním stromem pro Brno je třináct metrů vysoká jedle

Třináct metrů dlouhá jedle bělokorá se stane letos symbolem Vánoc v Brně. Vánoční strom přicestuje na náměstí Svobody v sobotu 20. listopadu, kdy jej na centrální plochu moravské metropole přiveze koňský povoz. Strom pochází z univerzitních lesů Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, který jedli město daruje.

Jedla bude v pořadí už o dvaatřicátý vánoční strom z univerzitních lesů. „Jedle je vizuálně ve skvělé kondici. Její výběr byl ovlivněný, kromě estetického pohledu, též parametry pro převoz koňským povozem, kdy limitující je výška stromu i šířka koruny. Hlavním parametrem je ovšem zdraví stromu, na což se dělají odborné posudky s ohledem na bezpečnost," uvedl Lumír Dobrovolný ze ŠLP Křtiny.

Jedle bělokorá je původní domácí dřevina. Roste tedy v přirozeném prostředí a zdravých lesích na sever od Brna, které Mendelova univerzita obhospodařuje. Lesníci ŠLP Křtiny mají jednotlivé stromy pro vánoční Brno předem vytipované. „Takový strom musí být rovný, plně ovětvený, tedy ve větvích nesmí být žádné mezery. Jsme případně schopni dodat i třeba o deset metrů větší stromy, ale ty už nejde převážet koňským povozem," uvedl Dobrovolný.

Tradici vánočního stromu v centru města založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který 22. prosince 1919 spolu s kolegy našel při procházce v lese u Bílovic nad Svitavou odložené batole. Těsnohlídek pak dal podnět k založení dětského domova Dagmar, který se stará o opuštěné děti. Pod vánočním stromem bývala kasička, do níž mohli lidé dávat finanční dary na stavbu tohoto zařízení. „Vzhledem k této tradici vybíráme strom pro Brno na bílovickém polesí,“ doplnil Dobrovolný.

Cesta vánočního stromu začne v sobotu 20. 11. u hájenky v Bílovicích nad Svitavou. Strom pak pojede na koňském povoze po zastaveních v několika brněnských městských částech a jeho slavnostní předání se uskuteční na náměstí Svobody. „Tam dorazí před 17 hodinou. Uvítají ho trubači, cimbálová muzika a dojde k jeho slavnostnímu předání městu Brnu,“ uvedla Hana Novosadová z Turistického informačního centra města Brna. Slavnostní rozsvícení se uskuteční v pátek 26. listopadu v 17.00 hodin.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky Brno, Vánoce, jedle, Mendelu, vánoční stromek, les, strom, Rudolf Těsnohlídek, Mendelova univerzita v Brně, Bílovice nad Svitavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánočním stromem pro Brno je třináct metrů vysoká jedle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.