Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Papež František dostal od hejtmana kříž vyrobený z trámů kostela zničeného tornádem

Symbol zkázy i nové naděje se stal pro mnohé kostel v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, který letos zasáhlo ničivé tornádo. Poničený chrám přišel o střechu, i tak ale sloužil lidem jako důležitý zdroj útěchy. Z pozůstalých střešních trámů církevní stavby navíc vznikly asi dvaceticentimetrové dřevěné kříže. Jeden z nich předal jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) papeži Františkovi při generální audienci ve Vatikánu.

Hlava katolické církve dalších pět křížů požehnala. Po návratu je hejtman předá obcím poničeným tornádem. „Kříže vyřezaných z trámu kostela v Moravské Nové Vsi zhmotňují naději, že zkázou to nekončí. Obrovská materiální pomoc, sbírky, solidarita a zapojení dobrovolníků z celé země nám ukázalo, že když jde do tuhého, tak si umíme pomáhat,“ sdělil Grolich.


Tornádo o rychlosti až 300 kilometrů za hodinu a bouře s kroupami zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek 24. června 2021. Živel poškodil 1200 domů, zhruba 200 z nich muselo k zemi. O život přišlo šest lidí. Odhadované náklady na obnovu majetku sahají k sedmi miliardám korun.

Kostel v Moravské Nové Vsi

Ohodnoť článek

Autoři | Foto JMK

Štítky Jmk, Papež, tornádo, Církev, Grolich, kostel, Papež František, trám, Jan Grolich, Moravská Nová Ves, okres Břeclav, KDU-ČSL, Vatikán, Katolická církev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Papež František dostal od hejtmana kříž vyrobený z trámů kostela zničeného tornádem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.