Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sváteční řidiči i kapsáři. Policisté v Brně nasadí při Dušičkách do akce desítky hlídek

Navštívit hřbitov, zapálit svíčku a zavzpomínat na zemřelé. S tím a mnohým dalším mají Češi spojenou památku zemřelých, která letos připadá na úterý. Návštěvnický nápor se 2. listopadu očekává tradičně na brněnském Ústředím hřbitově, který je největším hřbitovem na Moravě. V pohotovosti jsou proto také policisté, protože o svátku se tradičně o slovo hlásí rovněž zloději i sváteční motoristé.

Desítky hlídek už v současné době nasadili policisté na brněnské hřbitovy. Nejvíce jich je možné vidět právě na Ústředním hřbitově, který patří rozlohou k největším v České republice. Do areálu se chystá zamířit a využít příležitost pravidelně několik zlodějů.

Většinou se jedná o krádeže. Lidé například zapomenou při úpravě pietního místa na to, že nechávají volně ležet kabelku či tašky. Stačí chvilka nepozornosti. Každý rok řešíme touto dobou desítky případů,“ sdělila Drbně policistka Petra Ledabylová

Podle policistů by lidé neměli nosit v taškách hodnotné věci a cennosti. Byť se podobné rady zdají mnohým návštěvníkům samozřejmé, každoročně lapkové někoho nachytají a přijdou na slušnou kořist. „Loni jsme například řešili případ, kdy si starší žena vybrala před návštěvou hřbitova z bankomatu šedesát tisíc korun a tašku nechala volně ležet vedle hrobu,“ uvedla Ledabylová. 

Policisté nabádají zejména seniory k obezřetnosti  

Jsme připraveni, hlásí strážníci

Kromě státních policistů budou na hřbitovech k vidění také strážníci, kterých Městská policie Brno nasadí do akce dvě stě. Vybaveni budou nejen služebními psy, ale také moderními mobilními kamery, které je možné umístit na riziková místa, a strážníkům poskytují nepřetržitý dohled. „Věřím, že velmi častá přítomnost hlídek městské policie bude působit zejména preventivně a pomůže předejít případným krádežím věnců, kytic, ničení hrobů či vykrádání aut,“ sdělil Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno. 

Policisté i strážníci budou současně dohlížet také na dopravu ve městě. Do moravské metropole se totiž chystá zavítat množství šoférů, kteří za volant sednou jen ve výjimečných situacích, jakou jsou právě Dušičky. „Pokud se dopravní situace zhorší, usměrníme dopravu a navedeme řidiče na volné parkovací plochy. Velmi ale doporučujeme využít hromadnou dopravu, návštěvníci tak mohou ušetřit mnoho času, který by jinak strávili v kolonách,“ dodal Pavel Čermák, vedoucí odboru pořádkových útvarů MP Brno. 

Brněnští strážníci nasadí do akce moderní mobilní kamery. Foto: MP Brno

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Brno, Strážníci, hřbitov, Dušičky, Morava, obecní policie, Česko, Pavel Čermák, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sváteční řidiči i kapsáři. Policisté v Brně nasadí při Dušičkách do akce desítky hlídek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.