Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ombudsman navštívil prezidenta Zemana v nemocnici. Není omezen ve svých právech, říká Křeček

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček dnes dopoledne navštívil prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Za hlavou státu se vydal v reakci na nejasné informování o jeho zdravotním stavu. Podle ombudsmana není Zeman omezený ve svých právech.

K prezidentovu lůžku přišel Křeček se souhlasem Zemana i jeho ošetřujících lékařů. Podle svých slov se přesvědčil o tom, že je českému prezidentovi poskytována všechna potřebná lékařská péče. „Mohu říct, že podle mé zkušenosti v tuto chvíli není prezident nikterak omezen ve svých právech, v přijímání návštěv a v komunikaci s nimi. Přál bych si, aby byla zachována důstojnost osoby prezidenta a jeho úřadu a současně vytvořen mechanismus, který by umožňoval nezbytnou správu státu,“ uvedl po návštěvě ombudsman.

Křeček zároveň zkritizoval způsob, jakým veřejnost k hospitalizaci hlavy státu přistupuje. „V této věci je vážně narušena racionální a obecně akceptovatelná komunikace mezi volenými i výkonnými orgány státu, občanskou veřejností a odbornými lékařskými pracovišti. To vede též k růstu zcela nepřijatelných nenávistných projevů nejen na sociálních sítích, ale i obecně ve veřejném prostoru,“ řekl s tím, že je třeba nastolit otevřenou komunikaci, jež povede k obnovení důvěry občanů v demokratické principy České republiky.

„Prosím nejen všechny ústavní činitele o racionální, důstojnou a věcnou debatu, která přispěje k ústavnímu řešení současné situace,“ vyzval ombudsman.

Do Ústřední vojenské nemocnice se Miloš Zeman dostal v neděli 10. října, kdy jej do zařízení převezla sanitka z prezidentského sídla v Lánech. Přesná diagnóza, která k prezidentově hospitalizaci vedla, není veřejnosti známá. Dle lékařů se Zeman léčí s chronickým onemocněním, Kancelář prezidenta České republiky o detailech Zemanova zdravotního stavu mlčí.

V minulém týdnu přišla nemocnice se zprávou, že se prezidentovo zdraví zlepšuje. „Se svolením prezidenta republiky pana Miloše Zemana s opatrným optimismem sdělujeme, že díky komplexní léčbě specialistů ÚVN došlo během črvrtka a pátku k mírnému zlepšení jeho zdravotního stavu,“ uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veřejný ochránce práv/ Facebook.com

Štítky Stanislav Křeček, ombudsman, nemocnice, Miloš Zeman, právo, Ústřední vojenská nemocnice, zdraví, Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ombudsman navštívil prezidenta Zemana v nemocnici. Není omezen ve svých právech, říká Křeček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.