Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejlepší stavbou kraje je brněnská vozovna i kruháč v Pohořelicích

Rekonstrukce pohořelického hotelu, přestavba Bakešova pavilonu Masarykova onkologického ústavu nebo dostavba haly pisárecké vozovny. Šest budov si odneslo nejvyšší ocenění v soutěži Stavba Jihomoravského kraje 2020, která každoročně hodnotí nejzdařilejší a nejnápaditější architektonické projekty v regionu.

Nejzdařilejší stavební díla za loňský rok vybrala dvanáctičlenná porota v čele s rektorem Vysokého učení technického v Brně Petrem Štěpánkem. Odborníci rozdali ceny v kategoriích Stavby občanské vybavenosti, Bytové stavby, Průmyslové stavby a technologické stavby, Dopravní a inženýrské stavby, Rekonstrukce staveb a Vodohospodářské a ekologické stavby.

„Potřeba lidí bydlet, vyrábět a podnikat musí být sladěna s okolními podmínkami, jinak ztrácí smysl. Pro kraj z toho například plyne, že projekty výstavby a rekonstrukcí budov ve školství, zdravotnictví nebo třeba v sociální oblasti musí být automaticky zaměřeny i na zateplení a snížení energetické náročnosti. Příroda a lidský prostor nesmí jít proti sobě," řekl ke smyslu již devatenáctého ročníku soutěže jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hala vozovny v Pisárkách

Funkčnost, začlenění do okolí i architektonické hodnoty posuzovala porota například v případě dostavby haly vozovny a nového kolejového uspořádání v brněnských Pisárkách. Netypická červená budova Dopravního podniku města Brna (DPMB) si v soutěži vysloužila první místo v kategorii Průmyslové stavby a technologické stavby.

Hala vyšla na 414 milionů korun a poskytuje prostor pro rychlou očistu vozů. „Ocenění si velmi vážíme, jedná se o mimořádný úspěch. V projektu jsme využili moderní postupy a technologie a k tomu přidali něco navíc – provedení, které vzbuzuje zájem, vnáší do města jiskru a dělá jej ještě příjemnějším místem k žití,“ řekl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Hotel i Masarykův onkologický ústav

Ocenění v kategorii Stavby občanské vybavenosti získalo dva roky budované Komplexní simulační centrum Masarykovy univerzity. Nejlepšími rekonstrukcemi staveb se stala rekonstrukce pohořelického hotelu Pfann a přestavba Bakešova pavilonu Masarykova onkologického ústavu, která skončila loni v prosinci.

Dopravním a inženýrským stavbám roku 2020 pak vévodila okružní křižovatka v Pohořelicích, na níž se pracovalo půl roku a stála přes sedmadvacet milionů korun. Všechna ocenění zveřejnil Jihomoravský kraj.


Kruhový objezd v Pohořelicích.

Přestavba Bakešova pavilonu Masarykova onkologického ústavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Brněnská drbna, Stavba Jihomoravského kraje

Štítky soutěž, stavba jihomoravského kraje, rekonstrukce, Pohořelice, Masarykův onkologický ústav, pavilon, Jihomoravský kraj, Dopravní podnik města Brna, Petr Štěpánek, Vysoké učení technické v Brně, Jan Grolich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší stavbou kraje je brněnská vozovna i kruháč v Pohořelicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.