Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Místo bývalého doupěte bezdomovců a narkomanů vyrostl v Brně nový park

Brno se po více než třiceti letech chátrání vypořádalo s bývalou vojenskou jídelnou Kadetka, která se nachází mezi Gymnáziem Matyáše Lercha a stavební fakultou Vysokého učení technického. Objekt sloužící nejdříve armádě a v posledních letech jako útočiště narkomanů či bezdomovců šel k zemi a v místech vznikl nový park.

Kdysi oblíbená jídelna a kuchyň nesla dříve název Gigant. Cinkání příborů ale skončilo v Žižkově ulici po roce 1989, kdy došlo k privatizaci majetku, aby nakonec skončil ve vlastnictví Brna. Radnice si ale se zpustošeným dědictvím dlouhé roky nevěděla rady. Nevyužívaný objekt u parku Kraví hora, který dokonce před jedenácti lety vyhořel, si oblíbili drogově závislí a narkomani. I kvůli tomu se tamější okolí netěšilo mezi Brňany lichotivé pověsti. 

Letos se město rozhodlo ostudy své dlouholeté zbavit. Budova šla k zemi, úprav doznal rovněž terén a po zhruba dvou měsících prací vyrostl nový park, kam mají možnost lidé už nyní vyrazit za odpočinkem. Byly vysazeny téměř čtyři desítky nových stromů, konkrétně javory babyka a mléč, plnokvěté ptačí třešně či habry, a 139 vzrostlých, více než dvoumetrových habrových keřů. Byly také založeny trávníky a květinové louky a vysazeny na tři stovky narcisů,“ popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). 

Součástí revitalizace brownfieldu, jak se označují chátrající či nevyužívané průmyslové plochy, byla také instalace nového mobiliáře. Dělníci nové prvky přidali do prostranství až na samém konci prací, které přesáhly devět milionů korun. „Veřejnosti budou sloužit trámové lavice, lavičky, stojany na kola, dva venkovní posilovací prvky, stejný počet grilů a samozřejmě odpadkové koše,“ sdělil Vojtěch Mencl (ODS), starosta městské části Brno-střed, která se společně s Brnem podílela na investiční akci a bude mít park Kadetka ve správě. 

Budova bývalé jídelny je minulostí 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Barbora Švubová

Štítky Brno, Brno-střed, Park, Kadetka, Brownfield, Rekonstrukce, Zeleň, jídelna, Matyáš Lerch, Vysoké učení technické v Brně, ODS, Markéta Vaňková, Vojtěch Mencl, Kraví hora, bezdomovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Pulcova

Demolice bývalé vývařovny bylo skutečně zapotřebí. Výsledek však mohl vypadat jinak. Osvětlení, vodní prvky. Méně stromů poskytujících úkryt pro případné útočníky.

Čtvrtek, 21. října 2021, 14:43Odpovědět

Monika Pulcova

A jen lze doufat, že se ty desítky stromů neuchytí, jinak je to bezpečný úkryt pro narkomany a i jinak kvůli neexistujícímu osvětlení nebezpečné místo...

Čtvrtek, 21. října 2021, 13:16Odpovědět

Monika Pulcova

Vyhozené peníze. Kde je veřejné osvětlení, a nějaký vodní prvek například? Šli jste tudy někdy večer? A v zimním období, kdy už o půl páté odpoledne je tma, tak tudy budou studenti chodit, když osvětlení v tomto místě chybí i na silnici?

Čtvrtek, 21. října 2021, 13:09Odpovědět

Místo bývalého doupěte bezdomovců a narkomanů vyrostl v Brně nový park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.