Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Topení se prodraží. V Brně si lidé za teplo připlatí o čtvrtinu víc

Evropu zasáhl turbulentní vývoj na trhu s energiemi. Na nárůst velkoobchodních cen proto reagují také Teplárny Brno, které za posledních deset let až dosud nezdražily. Od listopadu ale Brňané za teplo zaplatí zhruba o pětadvacet procent více než dříve.

Zelená dohoda pro Evropu, zdražení emisních povolenek, dodávání menšího množství zemního plynu z Ruska. To a mnohem více stojí za raketovým vzrůstem cen energií napříč Evropou. Na situaci budou muset reagovat také brněnské teplárny, které od prvního listopadu letošního roku zvýší cenu za teplo o 136 korun za gigajoule. 

Zdražení o pětadvacet procent

Teplárnám Brno se posledních deset let díky strategickému nakupování zemního plynu dařilo jako jedinému městu v republice nezvyšovat cenu za teplo. Nyní se ale vedení ocitlo v situaci, kdy nejde jinak než zdražit. „Protože máme nakoupenou část plynu pro stávající topnou sezónu, nemusíme zdražovat drasticky. Opatření však přijmout musíme,“ řekl generální ředitel brněnských tepláren Petr Fajmon. Nový ceník pro Brňany znamená, že se ceny průměrně zvýší o pětadvacet procent. Z peněženky domácnosti, která za rok spotřebuje dvacet gigajoulů, tak měsíčně odejde o 250 korun více než dosud.

Aktuální situace utvrdila teplárny ve správnosti rozhodnutí soustředit se na snižování podílu zemního plynu při výrobě tepla. Od roku 2023 by se v Brně měla závislost na plynu snížit z osmdesáti procent na pětapadesát procent. Přispěje k tomu vybudování nového kotle na biomasu, který vyroste v teplárenském areálu na severu Brna. Dřevní štěpka je obnovitelným zdrojem a navíc není zatížena nákupem emisních povolenek.

Krach Bohemia Energy

Včera Českou republiku zasáhla zpráva, že dodavatel energií Bohemia Energy krachuje a končí. Do nepříjemné situace společnost zavedl právě nárůst cen energií. Kdo však odebírá energie od končící firmy, nemusí se strachovat, že bude bez tepla a plynu. „Tuzemská legislativa je v tomto ohledu dobře nastavená a také díky institutu dodavatele poslední instance je o každého zákazníka dobře postaráno. V aktuální situaci je důležité zachovat klid a nepanikařit, tito klienti nemusí aktivně vůbec nic dělat, sami se jim ozveme a předáme jim všechny důležité informace," řekl k situaci mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Teplárny Brno

Štítky teplárny, teplo, zdražování, energie, Brno, Evropa, Teplárny Brno, zemní plyn, Rusko, Bohemia Energy, Zelená dohoda pro Evropu, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Topení se prodraží. V Brně si lidé za teplo připlatí o čtvrtinu víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.