Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Byty v Brně stále zdražují. Za metr čtvereční zaplatí zájemci přes 124 tisíc korun

Ceny nových brněnských bytů si stále drží vzrůstající tendenci. Ve třetím čtvrtletí letošního roku kupovali lidé byty v Brně průměrně za 5,75 milionu korun. Za metr čtvereční zaplatí zájemci o celých jednačtyřicet procent více než loni.

Největší zájem je v Brně o menší nemovitosti, které nabízejí lepší výnos z pronájmu. I proto byly čtyři z deseti bytů prodaných ve třetím čtvrtletí letošního roku garsoniéry. Za momentálně nabízené byty zaplatí kupující průměrně 124 500 korun za metr čtvereční, což je o deset procent více než v předchozím čtvrtletí.

Překvapivě nejdražší lokalitou města se v Brně v posledních měsících stal takzvaný brněnský Bronx, kde je zájem o nové projekty v lokalitě poblíž ulic Bratislavská a Cejl. Průměrná cena tamních bytů dosahuje 135 tisíc korun za metr. „Situace je poměrně paradoxní, protože tato lokalita donedávna nabízela dostupné nové byty v blízkosti centra. Předsudky problémové lokality potlačila větší dostupnost nemovitostí. Vysoký zájem ale v napjatém brněnském trhu rychle vyšrouboval ceny bytů i v této oblasti, a to navzdory očekávání nad celobrněnský průměr,“ řekl František Šudřich, obchodní ředitel realitní společnosti Trikaya.

Průměrné ceny bytů v nabídce dle dispozic (k říjnu 2021)

Dispozice

Cena s DPH

Velikost bytu

Cena za m2 s

DPH

1+kk

4 900 000 Kč

36,5 m2

132 900 Kč

2+kk

6 800 000 Kč

58,0 m2

117 000 Kč

3+kk

8 500 000 Kč

76,5 m2

111 000 Kč

4+kk a více

15 300 000 Kč

136,0 m2

112 500 Kč



 

Mnoho rodin, které si nemohou dovolit pořídit bydlení přímo v moravské metropoli, shánějí nemovitosti na Brněnsku. Ani okresu Brno-venkov se ale zdražování nevyhnulo. Za poslední rok se tam ceny nových bytů vyšplhaly až o padesát procent na pětadevadesát tisíc korun za metr čtvereční. „Poptávka po bydlení v dostupné vzdálenosti od Brna je velká. Rodinný byt ve městě je z důvodu extrémně vysokých cen pro řadu obyvatel nedosažitelný cíl, a tak se uchylují za jeho hranice. Nyní se ale ukazuje, že enormní zájem zdražuje byty i v těchto oblastech,“ uvedl Šudřich.

Podle předsedy správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů Marka Vintera znamenají vysoké ceny výrazný odliv obyvatel a zároveň zhuštění dopravy. „Při současných cenách je potřeba, aby měl na koupi průměrného dvoupokojového bytu zájemce v hotovosti připravených 1 360 000 korun. Měsíční splátka hypotéky při aktuálních úrokových sazbách na úrovni 3 % začíná na 23 000 korun dle doby splácení. Takové ceny jsou pro většinu domácností nedosažitelné,“ uvedl k situaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jarmoluk/Pixabay.com | Zdroj Trikaya

Štítky byty, ceny, nárůst, nemovitost, Brno, metr čtvereční, Bronx, Cejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byty v Brně stále zdražují. Za metr čtvereční zaplatí zájemci přes 124 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.