Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno objedná pro Mendlovo náměstí žulové kostky za více než deset milionů korun

Na brněnské Mendlovo náměstí, kde se chystá dílčí rekonstrukce, nakoupí město nový povrch. Konkrétně objedná přes tři tisíce čtverečních sytě červených žulových kostek a více než tisíc metrů čtverečních řezané dlažby stejné barvy. Součástí objednávky budou rovněž lavičky či obrubníky.

Celkem vyjde investice, která se uskutečňuje kvůli dvoustým narozeninám Johana Gregora Mendela, na více než deset milionů. Podle odhadů magistrátu náklad o hmotnosti přibližně tisíc tun doveze do Brna téměř padesát kamionů. Zahájení zadávacího řízení na dodávku žuly dnes schválili radní.

Využití sytě červené žuly, která díky odkazu na sousední klášterní zdi a baziliku Nanebevzetí Panny Marie umožní vizuální sjednocení Mendlova náměstí a současně vymezí jeho centrální prostor, je pro požadované funkční kvality a estetickou osobitost budoucí podoby jedné z dominant Starého Brna naprosto stěžejní,“ myslí si brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle magistrátu se jedná se o univerzální a trvanlivý materiál vhodný pro chodníky na zastávkách, kde se použije hladká řezaná dlažba, pro zastávky autobusů a trolejbusů i kolejiště tramvají, které se vydláždí kostkami. Povrch centrální části náměstí se stromy dotvoří štípané kostky se širokými spárami, což je součástí plánovaného systému hospodaření s dešťovou vodou.

Materiál dorazí v první polovině příštího roku a pokládka se uskuteční v létě 2022. Zároveň město oznámilo, že do konce měsíce začne na Mendláku obnova přes 100 let staré kanalizace a vodovodu. Radní vybrali zhotovitele zakázky za více než 118 milionů korun. O projektu a úpravách Mendlova náměstí jsme již informovali také dříve

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky Mendlovo náměstí, Brno, Rekonstrukce, Magistrát, Nanebevzetí Panny Marie, Markéta Vaňková, ODS, Staré Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno objedná pro Mendlovo náměstí žulové kostky za více než deset milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.