Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zaměstnanci domova důchodců v Hodoníně, který zasáhlo tornádo, dostanou výpověď

Sociální pracovnice, uklízečky, zdravotní sestry i kuchařky. Zaměstnanci hodonínského domova pro seniory S-centrum dostanou od Jihomoravského kraje do konce října hromadnou výpověď. O práci a pravidelný plat, který dostávali i poté, co zařízení zasáhlo řádění tornáda, přijde pětadevadesát lidí.

Budovu domova seniorů v Hodoníně na konci června těžce poškodilo tornádo. Na objektu, který je nyní v neobyvatelném stavu, vznikla škoda přesahující 400 milionů korun. Zda bude domov opravený, nebo se bude muset vybudovat znovu, rozhodne do konce října Rada Jihomoravského kraje. 

Všichni zaměstnanci dostávali od přírodní katastrofy stálý plat, to však brzy skončí. Protože služba není v provozu a klienti museli být převezeni do jiných zařízení, musel ředitel domova Václav Polách podat žádost o zánik k poslednímu prosinci 2021. „Musíme postupovat podle zákona. Všichni zaměstnanci po tornádu nadále dostávají plat, ať už vypomáhají v jiných sociálních službách, nebo ne. K tomu jim kraj dá i tříměsíční odstupné a odměny,“ řekla radní pro sociální oblast Jana Leitnerová (PIRÁTI).


Tornádo zasáhlo domov pro seniory.

Kraj nyní hledá jiné alternativy pro umístění domova pro seniory. „Pokud by se to ještě do konce roku povedlo, vzali bychom případně část výpovědí zpět,“ řekl vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Petr Horehleď. Kraj se nyní snaží oslovovat jiné poskytovatele sociálních služeb na Hodonínsku, Břeclavsku a Kyjovsku, které by propuštěné zaměstnance mohli zaměstnat.

„Od konce června nepřestává kraj vyjednávat na ministerstvu financí, pro místní rozvoj nebo práce a sociálních věcích o financích na obnovu S-centra. Vedení kraje odvedlo obrovský kus práce a nadále intenzivně pokračuje ve vyjednáváních,“ sdělil k budoucnosti zařízení Vojtěch Pospíšil, předseda sociálního a zdravotního výboru Jihomoravského kraje.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto S-centrum Hodonín

Štítky domov pro seniory, s-centrum, tornádo, Jihomoravský kraj, výpověď, Hodonín, Jana Leitnerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci domova důchodců v Hodoníně, který zasáhlo tornádo, dostanou výpověď  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.