Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně očkují stromy, aby nebyly nemocné

V Brně se očkují nejen lidé, ale také stromy. Pracovníci Veřejné zeleně města Brna pomocí speciální metody mikroinjektáže ochraňují stromy před nákazou škůdcem klíněnkou, která se v České republice každé léto přemnožuje a napadá jírovce. Vakcinace potrvá celý podzim. Ošetření jednoho stromu vyjde až na dva tisíce.

Hlavním cílem opatření je ochránit stromy před klíněnkou jírovcovou, které může očesat i celou stromovou. Škůdce totiž napadá listy stromů, vytváří v nich cestičky a postupně lupeny požírá. „Je to malý hmyz, se kterým se bohužel u těchto stromů potýkáme velmi často. Problém je, že se u nás přemnožuje v podstatě každé léto, proto je potřeba s ním bojovat," popsal ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala. 

V boji proti tomuto škůdci využívají pracovníci městské zeleně metodu mikroinjektáže, při které vpouští do stromů účinné látky vnitřně. Aktuálně takto zahradníci ošetřili několik jírovců, jež spadají pod správu městské zeleně. Pracovníci mají v plánu stihnout naočkovat do konce podzimu několik set dřevin.​

 „Do kmenu se vyvrtají malé dírky, do nichž se vloží aplikátory podobné injekcím. Pomocí těch se stromy napustí účinnou látkou. Cílem je, aby se látka dostala až do postižených listů,“ vysvětlil Kasala, podle nějž je metoda navíc šetrnější než chemické postřiky, které jsou poměrně velkým zásahem do životního prostředí.

Speciální přípravek 

Přípravek, který se k mikroinjektáži stromů využívá není volně dostupný. Zeleni jej proto poskytuje Mendelova univerzita, která má oprávnění ho používat. Cena za naočkování jednoho stromu se odvíjí od velikosti obvodu jeho kmene a pohybuje se v rozmezí od osmi set korun až po dva tisíce. 

Momentálně je takto ošetřených několik jírovců. Zaměstnanci městské zeleně mají v plánu stihnout naočkovat i zbytek stromů, které se nachází třeba v parku Lužánky. „Metoda je zatím v testovacím režimu. Jednomu stromu by měla dávka vystačit přibližně na tři roky. Do budoucna bychom to chtěli rozšířit na interval pěti let. Musíme ale počkat, jak se bude celý proces vyvíjet,“ dodal Kasala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Veřejná zeleň města Brna

Štítky stromy, mikroinjektáž, jírovec, klíněnka, škůdce, strom, Brno, Česko, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně očkují stromy, aby nebyly nemocné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.