Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak určit stáří ryb podle šupin a proč je pro člověka důležitá střevní mikroflóra drůbeže?

PR článek

Letošní ročník oblíbené Noci vědců se kvůli pandemii částečně přesunul do online prostoru. Možnost nahlédnout do inspirujícího prostředí vědy českých vědců tak získali i zájemci z domova. Vědci z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství si pro ně letos připravili dva originální vstupy, které demonstrovali jak online, tak osobně v prostorách fakulty chemické VUT v Brně.

Čas vs. střevní mikroflóra drůbeže

Spojovacím tématem celé Noci vědcům byl „čas“, doc. Ivan Rychlík si proto připravil online přednášku s názvem Čas jako faktor ovlivňující rozvoj nejen střevní mikroflóry drůbeže - je možné s tím nesouhlasit? 

Rychlík na přednášce divákům vysvětluje, jak lze pozitivně ovlivňovat střevní mikroflóru drůbeže a člověka. „Bakterie s pozitivním účinkem na zdraví lze získat v laboratořích a pak z nich připravovat definované probiotické směsi.” A proč je to důležité? „Protože místo antibiotik můžete používat probiotika. Navíc na podobném přístupu lze připravit nové typy probiotik pro drůbež  i pro lidi,“ vysvětluje vedoucí Oddělení mikrobiologie a antimikrobiální rezistence Ivan Rychlík.

Jak na stáří ryb? 

Druhým výstupem výzkumného ústavu byla expozice vědeckých pracovníků z výzkumné skupiny Choroby ryb pod vedením Dr. Ľubomíra Pojezdala, kde se návštěvníci expozice seznámili s metodou určování stáří ryb podle struktury šupin. 

Vědecký pokrok pro udržitelnou produkci kvalitních potravin

Originální přednáška i zajímavá expozice Výzkumného ústavu veterinárního lékařství slavily na Noci vědců úspěch. „Těší mě, že se podařilo připravit originální expozice, které prezentují naše výzkumné aktivity a dovedou je poutavě představit široké veřejnosti, což je v konečném důsledku cílem celého programu Noc vědců,“, říká ředitel VÚVeL  Martin Faldyna.

„Popularizace vědy a představování svých vědeckých výsledků je jednou z klíčových aktivit ústavu s cílem informovat veřejnost o potřebnosti vědeckého pokroku pro udržitelnou produkci kvalitních nezávadných potravin,“ uzavírá doktor Faldyna.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Noc vědců, Výzkumný ústav veterinárního lékařství, šupiny ryb, stáří, střevní mikrofóra, drůbež, vúvel, ryby, mikroflóra, přednáška, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak určit stáří ryb podle šupin a proč je pro člověka důležitá střevní mikroflóra drůbeže?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.