Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekPátek, 8. října 2021, 13:00
Letošní ročník oblíbené Noci vědců se kvůli pandemii částečně přesunul do online prostoru. Možnost nahlédnout do inspirujícího prostředí vědy českých vědců tak získali i zájemci z domova. Vědci z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství si pro ně letos připravili dva originální vstupy, které demonstrovali jak online, tak osobně v prostorách fakulty chemické VUT v Brně.
Spojovacím tématem celé Noci vědcům byl „čas“, doc. Ivan Rychlík si proto připravil online přednášku s názvem Čas jako faktor ovlivňující rozvoj nejen střevní mikroflóry drůbeže - je možné s tím nesouhlasit?
Rychlík na přednášce divákům vysvětluje, jak lze pozitivně ovlivňovat střevní mikroflóru drůbeže a člověka. „Bakterie s pozitivním účinkem na zdraví lze získat v laboratořích a pak z nich připravovat definované probiotické směsi.” A proč je to důležité? „Protože místo antibiotik můžete používat probiotika. Navíc na podobném přístupu lze připravit nové typy probiotik pro drůbež i pro lidi,“ vysvětluje vedoucí Oddělení mikrobiologie a antimikrobiální rezistence Ivan Rychlík.
Druhým výstupem výzkumného ústavu byla expozice vědeckých pracovníků z výzkumné skupiny Choroby ryb pod vedením Dr. Ľubomíra Pojezdala, kde se návštěvníci expozice seznámili s metodou určování stáří ryb podle struktury šupin.
Originální přednáška i zajímavá expozice Výzkumného ústavu veterinárního lékařství slavily na Noci vědců úspěch. „Těší mě, že se podařilo připravit originální expozice, které prezentují naše výzkumné aktivity a dovedou je poutavě představit široké veřejnosti, což je v konečném důsledku cílem celého programu Noc vědců,“, říká ředitel VÚVeL Martin Faldyna.
„Popularizace vědy a představování svých vědeckých výsledků je jednou z klíčových aktivit ústavu s cílem informovat veřejnost o potřebnosti vědeckého pokroku pro udržitelnou produkci kvalitních nezávadných potravin,“ uzavírá doktor Faldyna.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.