Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obec na Brněnsku opravuje náhrobky rodin, podle nichž napsali Mrštíci Maryšu

V Těšanech na Brněnsku začala oprava náhrobků rodiny Turkovy a Petlákovy, v nichž se nachází ostatky rodin, které se byly předlohou bratrům Mrštíkovým k napsání známého dramatu Maryša, jedné z nejznámějších postav českého divadla. Obec současně investovala peníze rovněž do obnovy pomníku rodiny Karažiové.

Mrštíci se při psání legendárního díla nechali inspirovat právě osudy rodin z Těšan. Nyní se obec snaží dědictví oživit opravou jejich náhrobků. Maryša se na divadelních prknech hraje dodnes a my chceme, aby nejen návštěvníci Těšan, ale také místní vnímali, jak významné je pro obec místo, kde jsou ostatky našich rodáků uloženy. I náhrobek rodiny Karažiové patří mezi dominanty místního hřbitova a věřím, že po zrestaurování bude vyhledávanou památkou,“ popsal starosta Těšan Miroslav Zborovský (KDU-ČSL).

Stopy Loosa

Při opravách náhrobku Karažiových se zjistili restaurátoři zajímavost. Při pracích si všimli značně poškozeného nápisu A. LOOS. S největší pravděpodobností jde o podpis slavné kamenosochařské dílny Adolfa Loose, který byl otcem ještě slavnějšího světového architekta Adolfa Loose mladšího. Adolf Loos starší (1829-1879) založil roku 1860 vlastní kamenickou dílnu, která se věnovala ve velké míře funerální architektuře.

Náročné práce

Kvůli špatnému podloží a havarijnímu stavu bylo náhrobky šetrně rozebrat a vytvořit nový betonový základ. Následovala náročná etapa čištění, kdy se v průběhu času na náhrobcích postupně objevily různé druhy znečištění. „Bylo třeba řešit staré tmely a spárování, biologické napadení, mastné fleky, korozivní produkty z nevhodných barev či kovových prvků, různé krusty atd. Čištění trvalo déle jak měsíc, a to především kvůli bílým mramorům, které je třeba čistit velmi citlivě, aby nedošlo k nevratnému poškození,“ sdělil restaurátor Dominik Fiala.

Podle restaurátorů všechny kamen kromě leštěné žuly vykazovaly značnou povrchovou korozi, a proto je bylo třeba hloubkově zpevnit. Zásahem se výrazně prodlouží životnost kamenů. „Po těchto provedených krocích proběhne ještě injektáž a lepení trhlin, a doplnění chybějící modelace. Následně se pomníky opět sestaví na nové základy, jednotlivé bloky se vyspárují a obnoví se čitelnost písma. Závěrem bude povrch ošetřen hydrofobizací, která prodlouží životnost díla i restaurátorského zásahu,“ dodal Fiala.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Těšany

Štítky Těšany, Opravy, Náhrobky, Restaurování, rodina, Brněnsko, oprava, Adolf Loos, pomník, restaurátor, Miroslav Zborovský, české divadlo, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obec na Brněnsku opravuje náhrobky rodin, podle nichž napsali Mrštíci Maryšu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.