Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak vypadá zelený experiment na střeše brněnské betonové džungle? Podívejte se na fotky v článku

PR článek

Zelené střechy jsou ve světě běžnou záležitostí, v Brně ale zatím spíše výjimkou. Projekt, který mezi obyvateli Brna vzbuzoval nejednu obavu, dnes slaví roční výročí. Podívejte se na fotky a porovnejte sami. Brněnská společnost GreenTop boří předsudky a posouvá Brno do budoucnosti. 

Ekologie, životní prostředí a dlouhodobá udržitelnost. Velké téma, ke kterému se málo kdo chce vyjadřovat a mnozí se mu vyhýbají obloukem. Není tajemstvím, že velká města dlouhodobě trpí na zvýšenou venkovní teplotu, sucho a smog. Přitom je vědecky dokázané, že i jen pár stromů a kus zeleně může zadarmo nahradit zavlažovací systémy a dokonce ušetřit spoustu litrů vzácné a drahé vody. 

Brno jako průkopník a jasný důkaz 

Je tomu rok, co se v brněnských Bohunicích realizovala první výstavba zelené střechy na panelovém domě. Rozhodlo se pro ni společenství vlastníků a pro financování využili dotační program města Brna. Tehdy nápad vzbuzoval spousty otázek. Málokdo si totiž dokázal představit, jak může zelená plocha na střeše panelového domu o rozloze 240 m² fungovat bez údržby. Dnes se zelené střeše daří skvěle. Rozkvétá a plní svůj účel. „V průběhu roku jsme se chodili na střechu pravidelně dívat. Pokaždé převažovala jiná barva květu, a tak střecha hned několikrát změnila svůj vzhled. V létě se stala také vyhledávaným místem pro čmeláky. Těch ve městech ubývá. To, že se vrací na sídliště, je pro všechny dobré znamení,” dodává místopředsedkyně společenství vlastníků paní Polachová.

Asi těžko byste na této střeše hráli minigolf. Nejedná se totiž o běžný zahradní trávník. Tajemstvím těchto střech jsou různé druhy rozchodníků a sukulentů, které v průběhu roku nepotřebují žádnou zvláštní údržbu v podobě sekání či pletí. Tyhle „rostlinky“ jsou úžasné v tom, že vydrží i ve velice nepříznivých podmínkách. Zvládají velká horka, návaly vody, ale i propady teplot. 

Dostupné řešení pro každého 

Ať už jste majitel rodinného domu, vlastníte byt na sídlišti, který je součástí SVJ nebo uvažujete o výstavbě zelené střechy na vaší garáži, společnost GreenTop vám ráda pomůže nejen s návrhem skladby a s realizací, ale také s vyřízením dotace. Město Brno již 3. rokem nabízí dotační program “Zeleň střechám”, díky kterému lze projekt financovat, a to mnohdy až do výše ceny realizace bez DPH.

Skutečně mě nesmírně těší, že se vedení města o tuto problematiku aktivně zajímá a hledá řešení. Brno bylo vždy progresivní a ve spoustě tématech udává směr. Pokud se nám podaří pro zelené střechy nadchnout i další brňany, jednou se tu naše děti budou mít skutečně krásně,” dodává Antonín Novák, jednatel realizační firmy Greentop.
Jaké jsou další dlouhodobé plány pro Brno a více o projektu zelené střechy se dočtete zde

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Zelené střechy, Ekologie, Magistrát, střecha, zelená střecha, projekt, Antonín Novák, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vypadá zelený experiment na střeše brněnské betonové džungle? Podívejte se na fotky v článku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.