Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Je libo vlastní bunkr? Ministerstvo obrany nabízí objekty na jižní Moravě

Bunkry i lukrativní pozemky. Ministerstvo obrany hledá zájemce o koupi nepotřebného nemovitého majetku v pohraničí i v dalších částech republiky. Na seznamu se objevily položky s minimální požadovanou kupní cenou dosahující v souhrnu 1,3 milionu korun.

V nabídce pro veřejnost je celkem třiadvacet nemovitostí včetně objektů nacházejících se na území jižní Moravy. Nejen na milovníky vojenské historie čekají také stavby lehkého opevnění, takzvané řopíky. Na Moravě jsou k prodeji tři takové objekty poblíž Sedlce u Mikulova rozkládající se na trojúhelníkovitém území mezi Mikulovem, Valticemi a a Lednicí.

Dva z bunkrů na Břeclavsku stojí přímo ve vinici, další se nachází ve středu zemědělského lánu. Minimální kupní cena, kterou za řopíky budou muset zájemci zaplatit, se pohybuje mezi devětačtyřiceti a devětašedesáti tisíci korun. O kupci rozhoduje primárně nejvyšší nabídnutá částka.

Mezi nemovitostmi nabízenými Ministerstvem obrany se skrývají také atraktivní pozemky. „Nejzajímavější nabídku představují dva pozemky na Prachaticku, z nichž jeden s více než 3,5 tisícimetrovou plošnou výměrou se nachází asi 500 m jižně od vodní nádrže Husinec u obce Oseky," uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva.

Objekty připomínající historii

Především o stálá lehká opevnění je mezi veřejností pravidelně zvýšený zájem. Bunkry kupují jednotlivci i organizace a spolky věnující se vojenské historii a ozbrojeným složkám, jež objekty rekonstruují a navracejí jim původní tvář. Na jednom z bunkrů na Znojemsku pracuje také Klub vojenské historie 43. pěší pluk Brno.

Ne všichni se ale k historickým objektům chovají s úmyslem zachovat jejich původní podobu. Příkladem za všechny je kontroverzní počin brněnského studenta architektury Ondřeje Bělici, který před čtyřmi lety rozřízl betonový bunkr na Znojemsku pomocí diamantového lana. Svůj počin prezentoval jako umění, které je součástí jeho diplomové práce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto onnm.army.cz

Štítky ministerstvo obrany, opevnění, bunkr, řopík, prodej, Jihomoravský kraj, pozemek, Mikulov, Morava, Sedlec, Valtice, Lednice, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je libo vlastní bunkr? Ministerstvo obrany nabízí objekty na jižní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.