Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zasloužilý řidič jezdí s trolejbusy po Brně už padesát let. Na odpočinek se zatím nechystá

Za volant hromadné dopravy poprvé usedl v roce 1971, od té doby se svého zaměstnání drží. Miroslav Lerch jezdí s trolejbusy Dopravního podniku města Brna (DPMB) už padesát let. Za svou kariéru najezdil přes dva miliony kilometrů. Dnes jej vedení podniku přepadlo přímo ve službě na konečné zastávce jeho pravidelné linky ve Slatině a poděkovalo mu za jeho práci.

Brňák Miroslav Lerch se k práci řidiče trolejbusu dostal náhodou. Původně chtěl totiž řídit autobus. V době, kdy s prací ve svých třiadvaceti letech začínal, se ale spouštěl provoz nových trolejbusových linek a DPMB nabíral nové zaměstnance. „Tenkrát mi řekli, že mám jít na trolejbusy, a pak mohu klidně přejít na autobusy. Já jsem se ale nakonec rozhodl zůstat trolejbusům věrný,“ prozradil řidič.

Když se pan Lerch s prací v dopravním podniku seznamoval, jezdily po Brně pouze tři trolejbusové linky, a to do Šlapanic a městských částí Žabovřesky a Královo Pole. Za padesát let se podle řidiče změnilo mnoho, dopravní prostředky se zmodernizovaly, jejich počet vzrostl, doprava zhoustla a přibylo zaměstnanců i cestujících. „Dříve byli cestující vstřícnější. Změnil se také provoz, i proto není vždycky možné jezdit načas. Naopak vrchní koleje jsou teď v mnohem lepším stavu. Něco se změnilo k lepšímu, něco k horšímu, tak to prostě je,“ popsal vývoj brněnské hromadné dopravy třiasedmdesátiletý muž.

Dopravním nehodám se nevyhnul

Dopravních nehod zažil Miroslav Lerch hned několik. Jedna z kolizí se mu ale vryla do paměti natolik, že si ji živě vybavuje dodnes. „Na Botanické ulici jsem kdysi  narazil do auta pána, který mi vjel do cesty ze stopky. Ačkoliv mě viděl, tak se rozjel taky. Nabral jsem jeho dveře a bál jsem se, co se stalo. Naštěstí z toho nebylo nic vážného,“ zavzpomínal na děsivou situaci zasloužilý řidič.

Řízení trolejbusu si pan Lerch za svoji kariéru zamiloval a v uplynulých padesáti letech nikdy nad změnou práce nepřemýšlel. „Dneska je doba jiná, lidi mění zaměstnání často. Tenkrát to tak nebylo,“ vysvětlil. Jak dlouho bude ve své profesi pokračovat, zatím neví. Až ucítí, že je pravý čas každodenní rutinu za volantem opustit, bude trávit volné chvíle aktivně, a to především sportováním, které je jeho dlouholetou zálibou. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky DPMB, jubileum, trolejbusy, řidič, Dopravní podnik města Brna, Brno, Šlapanice, Žabovřesky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zasloužilý řidič jezdí s trolejbusy po Brně už padesát let. Na odpočinek se zatím nechystá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.