Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Adamově hořela střecha paneláku, lidé hledají náhradní nocleh

V Adamově na Blanensku dnes v podvečer vypukl požár na střeše panelového domu. Hasičské jednotky jej likvidovaly přes dvě hodiny. V akci byly desítky hasičů. Oheň poničil jak střešní konstrukci, tak i šest bytů. Lidé z poškozených domovů hledají náhradní nocleh. Škoda podle prvních odhadů přesáhne dva miliony korun.

Hlášení o požáru dostalo operační středisko jihomoravských hasičů krátce před 17. hodinou. Podle prvotních informací střediska měl ze střechy vycházet černý dým. Po příjezdu hasiči zjistili, že se jedná o požár ukrytý ve střešní konstrukci bytového domu.

Velitel zásahu si vzhledem k očekávané náročnosti zásahu nechal povolat jednotky i z druhého stupně požárního poplachu a také jednotku s vysokotlakým hasicím a řezacím zařízením COBRA. Toto zařízení umožňuje efektivně a bezpečně zdolávat požáry skryté v konstrukcích a obtížně přístupných prostorech,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči museli vytvářet ve střeše otvory, aby se dostali k ohniskům požáru. V jejich vyhledávání pomohla také termokamera. Při zásahu poskytli kyslíkovou terapii muži, který se nadýchal před příjezdem jednotek kouře, a tak místo přijela posádka záchranné služby. Krátce před půl sedmou se mohly některé jednotky vrátit na základny. Hašení požáru však stále pokračovalo. Zásah skončil před devatenáctou hodinou.  

Vzhledem k tomu, že došlo k poškození několika bytů pod požárem, řešil řídící důstojník Hasičského záchranného sboru Jihomoravské kraje se starostou Adamova náhradní ubytování pro některé obyvatele domu. Obyvatelé však na dnešní noc zajištění náhradního ubytování od města nakonec nepožadovali,“ dodal Mikoška.

Podle hasičů je předběžný odhad škody způsobené požárem je 2,5 milionů korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 40 milionů korun. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS JMK

Štítky Adamov, Hasiči, JMK, Zásah, požár, střecha, okres Blansko, Jaroslav Mikoška, Hasičský záchranný sbor, panelový dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Adamově hořela střecha paneláku, lidé hledají náhradní nocleh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.