Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravským pejskařům sníží poplatek za psy

Ve Znojmě se od příštího roku sníží milovníkům domácích mazlíčků poplatek za psy. Záměr radnice schválili na svém posledním zasedání městští zastupitelé, kteří rozhodli o úpravě vyhlášky. Podle nových pravidel zaplatí chovatelé místní poplatek 200 korun. Stejnou částku uhradí lidé i za dalšího psa.

Současná vyhláška stanovuje několik různých sazeb poplatku ze psa podle toho, jestli zvíře bydlí v bytě, v rodinném domě nebo v městských částech. Sazba se navíc zvedá za každého dalšího psa. Zastupitelé proto  sjednocení sazeb od příštího roku. Sjednocení sazeb znamená také zrušení slevy na poplatku, kterou doposud měli držitelé psů pořízených z útulků. I ti nově zaplatí 200 korun.

Všem ve Znojmě chceme jednak nastavit stejné podmínky a jednak chceme držitelé psů motivovat, aby neobcházeli svoji ohlašovací povinnost. Víme, že jsou mezi nimi tací, kteří své mazlíčky kvůli aktuální výši poplatku nenahlašují. Je to tedy i vstřícný krok směrem k nim a chtěl bych tímto poprosit všechny, aby své mazlíčky oficiálně přihlásili,“ sdělil důvody znojemský starosta Jakub Malačka (nez.).

Jihomoravské město si slibuje od snížení poplatku paradoxně více peněz v rozpočtu. Očekávají totiž, že se vybere větší částka díky tomu, že se k poplatku přihlásí více pejskařů. „Někomu se to sice může zdát málo, ale většinou v obcích, kde je stanovená rozumná částka za poplatek, registrují více zvířat a proto i vybírají celkově více peněz používaných na psí výběhy a hřiště a jejich údržbu,“ sdělil jeden z hlavních iniciátorů návrhů Otto Bouda, člen Pro Znojmo a předseda komise rady města pro životní prostředí.

V Brně ceny nejsou jednotné

Sjednocená sazba neplatí například v Brně, kde poplatek určuje zvlášť každá městská část. Ceny se pohybují od 200 až po 1500 korun. Tato sazba platí například na území části Brna-střed. Pro městskou část Brno-střed platí sazba 1 500 Kč za prvního psa a 2 250 Kč za každého dalšího psa chovaného v bytovém domě, pro psa chovaného v rodinném domě platí sazba 600 a 900 Kč,“ uvádí úřad.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Znojmo, Psi, poplatek, Radnice, pes, Brno, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravským pejskařům sníží poplatek za psy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.