Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Měnínská brána se příbližíla potřebné opravě

Více než rok je Měnínská brána v Brně, jež je jedinou dochovanou branou někdejších městských hradeb, uzavřená. Památkově chráněná stavba je ve špatném technickém stavu a čeká na opravu. Rekonstrukce se nyní přiblížila, když radní na dnešním jednání schválili vypracování investičního záměru, který počítá s obnovou objektu.

Měnínskou bránu, jíž má ve správě od 70. minulého století Muzeum města Brna, trápí zejména vlhkost a špatný stav inženýrských sítí. Technicky v nevyhovujícím stavu je také kanalizace. Problémy potvrdil průzkum, jenž si nechala kulturní instituce zpracovat před dvěma roky. 

Nyní jedné z nejstarších památek v moravské metropoli, v níž v posledních deseti letech sídlila stálá expozice hraček, svitla naděje na znovu otevření. Radnice schválila, že se vypracuje v nejbližší době investiční záměr na rekonstrukci. Náklady se odhadují nyní na zhruba 25 milionů korun. Po opravě má ve stavbě, jejíž historie sahá až do 13. století, vzniknout například multimediální výstava dokumentující vývoj opevnění Brna. 

Naposledy se, ne příliš citlivě, rekonstruovala v 70. letech 20. století. V té době byla přizpůsobena k výstavním účelům. V současnosti již řada zásadních prvků prostoru celého objektu dosluhuje a přestává odpovídat nynějším potřebám,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), podle níž tímto krokem vychází magistrát vstříc požadavkům vedení instituce.

Dostane se i na Dům umění 

Měnínská brána není jediným architektonickým hodnotným objektem ve městě, jemuž se blýská blýská na lepší časy. Radnice hodlá rovněž vyčlenit peníze na modernizaci Domu umění. Po vypracování projektu se určí, kolik peněz bude potřeba do budovy investovat.

Stavební úpravou Domu umění je myšleno podezdění stávajícího ochozu, který směřuje do parku Koliště. Objekt navíc takto vzniklou novou místnost využije jako sklad a depozitář. Tyto chybějící prostory si organizace nyní musí pronajímat,“ sdělil radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Památka, oprava, Rekonstrukce, Dům umění, Muzeum města Brna, Markéta Vaňková, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měnínská brána se příbližíla potřebné opravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.