Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská strojárna dostane nové interiéry za 500 milionů korun

Na Fakultě strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně (FSI VUT), která sídlí v Králově Poli, začaly opravy za stovky milionů korun. Rozsáhlá rekonstrukce, která přenese zastaralé interiéry do nového tisíciletí, zasáhne především vnitřní prostory budov a uskuteční se za provozu areálu v několika etapách.

Rekonstrukce začala v budovách A3 a KH3, v nichž bude sídlit Ústav materiálových věd a inženýrství a Ústav konstruování. Opravy počítají s přemístěním ústavů, jejichž působiště se za desítky let fungování fakulty rozmístily do různých částí areálu, na jedno místo. První etapa zasáhne 7 500 metrů čtverečních interiérů a modernizované prostory by se měly veřejnosti otevřít již příští rok na podzim.

Během tříleté rekonstrukce by měly projít opravou také bloky A2, A4, B1, B2, B3 a KH2. „Dojde na výměny rozvodů, opravy učeben, kanceláří, výukových laboratoří i chodeb. A především vznikne důstojné zázemí pro studenty, které na fakultě dosud chybělo. V prostorách u dvou hlavních schodišť budou na každém patře kuchyňky, prostor pro samostudium i odpočinek mezi přednáškami,“ popsal tajemník strojní fakulty Petr Tesař.

Do debaty o úpravách fakulty se zapojili také samotní studenti, kteří se účastnili schůzek s architekty a popsali, co jim v budovách schází. „Nyní chybí na fakultě hlavně větší množství studoven, místa na týmové projekty a zázemí pro čas mezi přednáškami. To vše nám nyní rekonstrukce přinese,” řekla předsedkyně Studentské komory Akademického senátu FSI VUT Petra Kosová.

Opravy se částečně dotknou také dalších částí fakultního areálu, kde dojde například k rekonstrukci auly. Rozsáhlá přeměna FSI VUT bude stát celkem 500 milionů korun. Většinová část peněz poputuje ze státního rozpočtu a univerzita ze svých zdrojů zaplatí patnáct procent.

Ohodnoť článek

Foto FSI VUT

Štítky oprava, rekonstrukce, stavba, vut, fakulta strojního inženýrství, interiér, Fakulta strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, Vysoké učení technické v Brně, Královo Pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská strojárna dostane nové interiéry za 500 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.