Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Městský architekt Brna uspořádá soutěž na nový most za téměř tři miliony korun

Kancelář architekta města Brna (KAM) dostane 2,8 milionu korun na uspořádání urbanisticko-architektonické soutěže na podobu nového mostu přes řeku Svitavu. Dnes návrh odklepli zastupitelé. Most vznikne mezi bývalým areálem Zbrojovky a Motorárnou Zetor. Odhadované náklady přesahují 220 milionů korun. Stávající mosty v místě zůstanou.

Nová konstrukce propojí městské částí Brno-sever a Brno-Židenice přes řeku Svitavu. Stavbou mostu dojde k vytvoření spojení mezi dvěma revitalizovanými brněnskými brownfieldy, jak se označují chátrající průmyslové areály. Orientační náklady projektu přesahují 223 milionů korun včetně DPH. Soutěž bude otevřená a jednofázová. Už dříve radní města souhlasili se zpracováním investičního záměru a uložili řediteli KAM Michalu Sedláčkovi předložit podmínky soutěže. Předpokládaný termín jejího vyhlášení je v listopadu. 

Podle primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL) se naposledy tak velký most stavěl v Brně před šedesáti lety. „Výběr projektanta formou architektonické soutěže považujeme za nejlepší a nejtransparentnější způsob, jak získat nejen kvalitní návrh, ale i partnera, se kterým následně podepíšeme smlouvu o dílo na zpracování dalších stupňů projektové dokumentace," dodal Hladík.

Lhůta pro podání soutěžních návrhů bude trvat do začátku února 2022 a k výběru by mělo dojít zhruba v polovině března příštího roku. Schválená částka  obsahuje náklady na ceny a odměny a organizaci soutěže. „Náklady na organizaci soutěže by neměly přesáhnout 2 800 000 korun, přičemž 2 100 000 korun jsou určeny na vyplacení cen a odměn soutěžícím,“ sdělil brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky KAM, Brno, Zastupitelstvo, Zbrojovka, Brownfield, soutěž, Svitava, Petr Hladík, Michal Sedláček, KDU-ČSL, Brno-sever, ODS, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městský architekt Brna uspořádá soutěž na nový most za téměř tři miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.