Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z programu Pomoc po tornádu dostali podnikatelé 42,8 milionu korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) z programu Pomoc po tornádu podnikatelům dosud proplatilo pětadevadesát žádostí za zhruba 42,8 milionu. Státní agentura CzechInvest, která má administraci dotačního titulu na starosti, eviduje 144 podaných žádostí v objemu 69,4 milionu korun. Řekla to mluvčí MPO Štěpánka Filipová. O příspěvek na obnovu nebo nákup nového majetku mohou podnikatelé žádat do 30. září. Na pomoc je pro ně připraveno 200 milionů korun.

Z podaných žádostí jich bylo na MPO podle Filipové předáno 113 za 50,6 milionu korun. Resort je postupně proplácí.

Sběr žádostí do programu Pomoc po tornádu začal 30. června. Dotace mohou podnikatelé čerpat na stroje a zařízení, software zajišťující funkčnost nakupovaných strojů i nezbytné licence, stavební a technické práce, dopravní prostředky, zásoby a zboží. Za uznatelné výdaje nelze naopak pokládat například splátky půjček a úvěrů, penále nebo celní a správní poplatky.

Žadatel, který má proti živelním pohromám pojištění, může získat příspěvek až ve výši rozdílu mezi pojistným plněním a cenou nového majetku. Kdo není pojištěn, má nárok na dotaci až osmdesát procent ceny nově pořízeného majetku.

Podnikatelé mohou zároveň od 16. srpna prostřednictvím Agentury pro podnikání a inovace podávat také žádosti o dotaci na obnovu poškozených provozoven. Podle Filipové ale ještě nebyly zpravidla zpracovány pojistné události, ani tedy finálně vyčíslené škody. Mnoho podnikatelů navíc provozuje podnikání v objektech, které nejsou jejich. Žádný tedy ještě nepodal žádost o podporu. Ministerstva průmyslu a pro místní rozvoj spolu s Hospodářskou komorou se podle Filipové záležitostí zabývají, aby podnikatelé program využili.

Z programu Nemovitosti mohou podnikatelé získat jeden až 35 milionů korun za přispění prostředků z evropských fondů. Podpora funguje v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Na pomoc je připraveno 500 milionů korun.

Podnikatelé zasažení tornádem mohou dále prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky získat bezúročný úvěr od pěti set tisíc do pětačtyřiceti milionů korun na investice v rozšířeném programu Expanze - úvěry.

Bouře s tornádem letos 24. června zasáhla především Břeclavsko a Hodonínsko. Ministerstvo pro místní rozvoj ke konci července odhadovalo náklady na obnovu majetku v Jihomoravském kraji na 5,3 miliardy korun. Novější údaje nejsou k dispozici. Dále se zjišťují škody na majetku podnikatelů, včetně těch v zemědělství. Suma se tak bude ještě měnit. Ve stejný den zasáhla bouře také obce Stebno a Blatno na Lounsku, kde způsobila milionové škody. Poničené tam jsou zejména hospodářské budovy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, hospodářství, počasí, neštěstí, Jihomoravský, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, tornádo, dotace, CzechInvest, úvěr, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z programu Pomoc po tornádu dostali podnikatelé 42,8 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.