Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Školní rok v Moravské Nové Vsi zasažené tornádem začne až 6. září

Základní škola v Moravské Nové Vsi zasažené tornádem zahájí školní rok až v pondělí 6. září, řekla ředitelka Hana Grossmannová. Podle ní jsou obě budovy školy poškozené. Jedna z nich pro první stupeň se nejspíš nestihne do začátku opravit, snahou je připravit druhou budovu pro druhý stupeň, kam by se mohla vejít většina dětí. V záloze jsou ale i varianty přejezdů žáků do jiných obcí. Škola má 15 tříd, navštěvuje ji zhruba 300 dětí.

Školní rok ve školách začne ve středu 1. září, v Moravské Nové Vsi dala Grossmannová ředitelské volno a začátek bude následující pondělí. „Pořád nemáme zakrytou střechu a dodělávají se okna. Možná budou, možná nebudou. U budovy pro první stupeň je potřeba celková rekonstrukce, tam se to asi nestihne. Ale budeme se snažit do 6. září zprovoznit budovu pro druhý stupeň. Může se to podařit, ale nemusí,“ uvedla Grossmannová.

Podle ní je více variant. Tou optimistickou je, že se budova pro druhý stupeň dá co nejvíce do pořádku, aby se do ní vešlo co nejvíce dětí. „Do horních pater bychom ale ještě nešli, protože je tam stále nebezpečí, že může zatékat,“ poznamenala ředitelka. Další možností je přesun druhého stupně do prostor břeclavské průmyslové střední školy, přičemž by v opraveném objektu v obci našel zázemí první stupeň. Alternativou je část umístit po obci, například do sokolovny. Pokud bude oprav ještě mnoho, bude snahou umístit v Moravské Nové Vsi alespoň prvňáčky, aby nemuseli dojíždět. Ostatní by pak museli jezdit do Bojanovic, Břeclavi, případně i do Týnce. Dopravu zajišťuje škola. Školka by v Moravské Nové Vsi měla podle starosty Marka Košuta fungovat normálně.

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest zmařených lidských životů a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Škody jsou v miliardách korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Hodonínsko, Moravská Nová Ves, tornádo, JMK, Škola, školní rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní rok v Moravské Nové Vsi zasažené tornádem začne až 6. září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.