Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ústavní soud vyhověl Kiwi ve sporu s Ryanairem

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl prodejci letenek Kiwi.com a zrušil předběžné opatření vydané na podnět irské nízkonákladové společnosti Ryanair. Ta chtěla, aby prodejce změnil některé své postupy, konkrétně způsob informování o podmínkách odbavení před lety Ryanairu a také nepředávání kontakty na klienty dopravcům. Předběžné opatření podle ÚS zasáhlo do svobody projevu, práva na podnikání a práva na soudní ochranu.

Právo na svobodu projevu se podle ÚS v určité míře týká i komerčních sdělení. Při vydávání předběžného opatření je proto nutné přiměřeně hodnotit pravdivost či nepravdivost informací. „Rozhodnutí obecných soudů jsou založena na dezinterpretaci posuzovaných sdělení, nebyla hodnocena ve svém kontextu," řekla při vyhlášení nálezu soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Kiwi umožňuje vyhledat levné lety různých dopravců včetně Ryanairu, stejně jako rezervovat a zakoupit letenky. O předběžném opatření rozhodl Krajský soud v Brně letos v lednu. Společnosti Kiwi uložil, aby upravila poskytované informace o podmínkách Ryanairu a při předávání klientských informací doplnila údaje o e-mailu a bydlišti lidí a jejich platebních kartách. Dalším výrokem soud uložil povinnost opravit "věcně nesprávné informace" i zpětně.

Podle krajského soudu bylo zapotřebí prozatímně upravit poměry mezi oběma společnostmi. Ryanair prý kvůli omezenému předávání údajů od Kiwi nebyl schopen při operativním řešení problémů kontaktovat cestující a plnit své finanční závazky. Firma Kiwi se odvolala, Vrchní soud v Olomouci rozhodnutí potvrdil. Ústavní soudci dnes zrušili rozhodnutí krajského i vrchního soudu. „Soudy dostatečně nevysvětlily, proč je nezbytné, aby jeden soutěžitel druhému ty informace o klientele předával," uvedla Šimáčková.

Právník Ryanairu dnešní nález nekomentoval, protože nebyl zproštěn mlčenlivosti. Zástupce Kiwi rozhodnutí přivítal, požadavky Ryanairu označil za excesivní, jde prý o jednu z forem konkurenčního boje. „Rádi bychom konkurenční boj vedli jenom ve vztahu k našim zákazníkům, nicméně Ryanair se uchyluje k těmto akcím, které z našeho pohledu mají zástupný charakter, primárně jde o soutěžní postavení," řekl novinářům právník Kiwi David Liškutin.

Vztahy Kiwi a Ryanair se přiostřily také po nedávném prohlášení irské společnosti, která oznámila, že již nebude uznávat letenky vydávané brněnskou firmou Kiwi, které označila za falešné. Kiwi.com se nařčením brání argumentem, že letenky mají jen odlišné pozadí a změna jiných informací na vstupence nenastala. „Doporučujeme zákazníkům vytisknout letenku v barvách Ryanairu, kterou dostávají emailem ve formátu PDF. Vstupenka je zcela platná,“ uvedla mluvčí Kiwi.com Nina Černá. O problému informovala Drbna již dříve.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pagarau/Pixabay.com

Štítky ČR, Irsko, soud, letectví, internet, Ústavní, Kiwi.com, Ryanair, 2.VERZE, ústavní soud, předběžné opatření, Kateřina Šimáčková, Krajský soud v Brně, Vrchní soud v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud vyhověl Kiwi ve sporu s Ryanairem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.