Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno může požádat o 600 milionů na stavbu sportovních hal

Brněnští zastupitelé dnes na mimořádném jednání schválili podání žádostí o 600 milionů korun na stavbu sportovních dvou hal. Brno může o peníze požádat Národní sportovní agenturu. Finance by pokryly části nákladů na stavbu nové multifunkční haly na výstavišti, jejíž odhadovaná cena se zvýšila na 3,6 miliardy, a atletické haly u univerzitního kampusu za 800 milionů.

Odhadované náklady na stavbu multifunkční haly se zvýšily ze 3,3 miliardy na 3,6 milirady, uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Důvodem je růst cen stavebních materiálů. Multifunkční hala, kde se budou odehrávat například utkání hokejové Komety, ale i koncerty a společenské akce, nabídne přes třináct tisíc míst pro diváky. Atletická hala, která na jižní Moravě chybí, má mít kapacitu dvě stě diváků.

Zastupitelé schválili žádosti v několika bodech. U obou projektů město bude usilovat o maximální podporu tří set milionů korun. O dotaci na atletickou halu bude žádat město, o peníze na multifunkční halu městská společnost Arena Brno, která za účelem stavby haly vznikla.

Část opozičních zastupitelů vyjádřila obavu, že se multifunkční hala nedá za odhadované náklady postavit a že investice město zadluží na dlouho dopředu. Podle nich by bylo potřeba hledat spoluinvestora. Vaňková uvedla, že město se o to snažilo, ale nepodařilo se to.

Kromě toho řekla, že pokud se nepovede získat tři sta milionů na stavbu atletické haly, město ji nepostaví. Hala už má přitom stavební povolení a město muselo projekt několikrát přerušovat. Pokud by bylo Brno s žádostí o dotaci neúspěšné u multifunkční haly, chce ji postavit i tak. Jediné ohrožení projektu multifunkční haly tak nejspíš spočívá ve výběru koncesionáře, který by měl halu provozovat a který by měl platit nájemné, z něhož se budou hradit úvěry. Vaňková uvedla, že koncesionářem musí být subjekt, který má zkušenosti, halu podle ní nemůže provozovat město nebo některá z městských společností. Pokud by se koncesionáře nepodařilo vybrat, město by muselo projekt zvážit, nebo se znovu snažit někoho najít. Podle Vaňkové by mělo město koncesionáře vybrat v listopadu. Zatím se hlásí jeden zájemce.

Město má na stavbu multifunkční haly přislíbeno dvě stě milionů od Jihomoravského kraje, zároveň může čerpat miliardový úvěr od Českomoravské záruční a rozvojové banky. O další miliardě jedná s Národním rozvojovým fondem. Brno vyčlenilo ve svém rozpočtu sedm set milionů na halu, podobnou částku by podle Vaňkové mohlo vyčlenit i příští a možná přespříští rok. Kromě toho letos Brno čeká o miliardu vyšší daňové výnosy díky lepšímu ekonomickému vývoji. Očekávalo daňové výnosy 9,7 miliardy korun, zatímco nyní je výhled 10,7 miliardy korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arena Brno

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, Brno, Markéta Vaňková, projekt, ODS, Jihomoravský kraj, Národní rozvojová banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno může požádat o 600 milionů na stavbu sportovních hal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.