Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Objev brněnských archeologů. Odkryli keltské hroby

Brněnští odborníci z Ústavu archeologické památkové péče Brno (ÚAPP Brno) pracují na kuřimském výzkumu, který přinesl odhalení tří keltských hrobů. U pohřbených osob našli archeologové také šperky i výbavu k boji.

Na okraji Kuřimi provádějí archeologové z ÚAPP Brno záchranný výzkum již od loňského roku. Během bádání se odborníkům podařilo odkrýt eneolitickou i keltskou osadu. Překvapivé odhalení čekalo na archeology minulý týden, kdy našli tři zachovalé keltské kostrové hroby pocházející zhruba z 4.-3. století před naším letopočtem. „Vzhledem k dobrému stavu nálezů můžeme předpokládat, že se po náročném restaurování stanou ozdobou některé z muzejních expozic v regionu,“ řekl archeolog David Parma z ÚAPP Brno.

V jednom z odhalených hrobů nalezli výzkumníci ostatky ženy vybavené třemi páry bronzových šperků včetně plasticky zdobeného náramku. Druhý z hrobů ukázal kostru muže doplněnou o plnou bojovnickou výbavu. „Její hlavní součástí byl dobře dochovaný železný meč v pochvě s ozdobným nákončím a mohutný hrot kopí, sloužícího především k boji zblízka. Součástí mužova kroje byla i železná spona a opasková garnitura sloužící k upevnění meče,“ popsal Parma.

Brněnští odborníci z ÚAPP momentálně odkrývají také obchodní a výrobní centrum z mladší doby laténské v Němčicích nad Hanou na Olomoucku, kde se podařilo odhalit rovněž hroby, a to z mladší doby bronzové. Na místě našli archeologové také dobové předměty jako jantarový korálek, železné strusky či kousky skla. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ÚAPP Brno

Štítky nález, objev, archeologové, pohřebiště, Brno, Ústav archeologické památkové péče Brno, Kuřim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objev brněnských archeologů. Odkryli keltské hroby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.