Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přírodní amfiteátr v Čertově rokli prokoukl, nápad uspěl v participativním rozpočtu Brna

PR článek

Jana Sedláčková Krištoforyová pochází z Ostravy. Už více než deset let má ale domov na brněnské Lesné, kde se aktivně zapojuje do života místní komunity. Společně se svými sousedy a známými vymyslela projekt na oživení přírodního amfiteátru v Čertově rokli. Nápad v roce 2017 přihlásila do historicky prvního ročníku Dáme na vás, kde obdržel celkem 1075 hlasů a umístil se na osmém místě. Díky tomu získal návrh peníze na uskutečnění od města Brna. Městská část Brno-sever zajistila realizaci a nyní si lidé z Lesné i širokého okolí užívají kulturní zážitky ve vylepšeném zázemí.

Amfiteátr stojí v Čertově rokli více než padesát let a patří mezi důležitá centra kulturního života pro místní, proč jste se rozhodla tento prostor ještě více oživit projektem Oživení přírodního amfiteátru Čertova rokle?  
Před zhruba osmi lety jsme začali s dobrovolným spolkem Majdalenky pořádat v amfiteátru letní kino, na které chodí při dobrém počasí stovky lidí. Návštěvníkům ztěžovaly vstup vysoké schody, což bylo nepohodlné. Ideální nebylo ani osvětlení, protože v létě, když se promítá, odcházeli lidé za tmy a neviděli pořádně na cestu. To byl hlavní cíl našeho návrhu. 

Takže to byl spíše nápad komunity místních lidí než jednotlivce? 
Ano. Ve třech až čtyřech lidech jsme se o tématu pravidelně bavili. Myslím, že nám to hodně pomohlo zformovat samotný projekt, který jsem nakonec podávala pod svým jménem. Mám totiž zkušenosti s podáváním podobných žádostí z Masarykovy univerzity, kde jsem předtím studovala i pracovala. Samotnou podporu jsme ale museli stejně jako ostatní získat od veřejnosti. 

Jsou podle vás srozumitelné podmínky projektu Dáme na vás i pro ostatní uchazeče, kteří chtějí přihlásit svůj návrh, ale třeba nemají žádnou zkušenost s podáváním žádostí?
Myslím si, že systém je velmi jednoduchý. Jedná se vlastně o vyplnění dvou formulářů na internetu, což zvládne takřka každý. Jen se toho kolikrát lidé zbytečně obávají. Navíc v Kanceláři participace je možné dopředu návrh zkonzultovat a nechat si poradit. Myslím, že daleko obtížnější než žádost je sestavení rozpočtu.

V čem konkrétně? 
Navrhovatel musí mít přehled zhruba o tom, v jakých částkách se pohybují stavební úpravy a spočítat si dopředu náklady. Je dobré si předtím nechat poradit, s čímž nám tehdy na Kanceláři participace hodně pomohli. Návrh nám vrátili s připomínkami a poradili co udělat lépe.

Jak jste sháněli podporu?
Na promítání či kulturní akce sem chodí lidé z celé Lesné i širokého okolí. Proto jsme doufali, že nápad je zaujme a podpoří jej. Nedělali jsme ale žádnou velkou propagaci. Tenkrát fungovaly jen stránky spolku na Facebooku a webu. Co ale stačilo tenkrát, už nestačí dnes. Podává se hodně projektů, takže je náročné se prosadit. Myslím si, že dnes člověk musí daleko více promyslet i kampaň, aby lidi oslovil. Naposledy jsme vyšli i do ulic a zapojovali sociální sítě.

Říkala jste na začátku povídání, že zkušenosti z participativního rozpočtu přenesete i na střední školu, kde učíte. V čem to obohatí výuku?
Určitě se to bude do výuky hodit. Myslím si, že je to taková tréninková demokratická platforma, když to trochu nadnesu. Zvednout se a jít pro něco hlasovat je podle mě dobrý nápad. Zvláště na lokální úrovni mi to dává smysl. 

Jak jste spokojená s dokončeným projektem a co se podařilo udělat? 
Samozřejmě jsme hlavně rádi, že se nám to podařilo dotáhnout dokonce. Jsme vděční všem, kdo nám s tím pomáhali – sousedé, známí, lidé na radnici a kanceláře. Součástí projektu byla zmiňovaná úprava schodiště či vybudování mobilního osvětlení. Postavilo se nové posezení, což jsou takové malé terasy, vznikl přístup k elektřině. Když přijede divadlo, hned si zapojí aparaturu a může hrát. Nesmím zapomenout ale na to, že velký kus práce odvedla na amfiteátru už dříve místní radnice, která zásadní úpravy udělala před necelými deseti lety. My jsme se vlastně snažili celý prostor ještě trochu více pozvednout.

Hned na slavnostní otevření přišlo plno lidí. Jak velký zájem o zmodernizované prostory mezi lidmi je?
Hned při otevření přijelo divadlo, takže lidí přišlo opravdu hodně. Celkově se tam vejde až 400 diváků, což zvláště, když je pěkné počasí a hraje se dobrý film, klidně přijde. To je pak krásný pohled na vyprodané hlediště. Nejvíce táhnou takové české klasiky jako Ženy v běhu nebo filmy pro děti. Pořádáme také divadelní představení a další akce. Za současné situace ale kvůli covidu není vůbec jednoduché něco plánovat. Myslím, že by mohl pomoci nový projekt magistrátu Plug and Play, do kterého je amfiteátr zapojený. Tím pádem by si každý mohl prostor zarezervovat a uskutečnit na místě vlastní kulturní akci. 

Ve druhém projektu, který rovněž uspěl v hlasování, jste se zaměřila na co?
Byl to hodně lokální projekt a museli jsme se hodně snažit, abychom nápad dostali mezi více lidí. Na sídlišti Majdalenky jsme navrhli parkovou úpravu zelené plochy, které jsou nově ve vlastnictví města. Jednalo se o vysazení stromů a úpravu parkových cest. Není to sice velký projekt, ale pozvedne se tím prostor sídliště. Nakonec jsme uspěli, ale bylo to větší drama, než při předchozím podávaném projektu. 

Sledujete i další nápady navrhovatelů v Dáme na vás a chystáte se znovu zapojit? 
Samozřejmě stále to sleduji a pro některé i hlasuji. Po posledním projektu, který jsem podala loni, si chci ale odpočinout, protože to bylo náročné období. Obzvláště v době covidu, což nám komplikovalo propagaci návrhu. Určitě se ale něco najde, co bychom na Lesné chtěli zlepšit.

Ohodnoť článek

Štítky Dáme na vás, Brno, Participativní rozpočet, Magistrát, Lesná, projekt, amfiteátr, rozpočet, Lesné, Jana Sedláčková, Ostrava, Brno-sever, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní amfiteátr v Čertově rokli prokoukl, nápad uspěl v participativním rozpočtu Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.