Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě skončil stav nebezpečí, ze zasažených míst odejdou vojáci

Na jižní Moravě skončil stav nebezpečí, který byl vyhlášený po zasažení Hodonínska a Břeclavska červnovým tornádem. Z poškozených míst odejdou vojáci a obce začnou soutěžit zakázky standardní cestou.

Stav nebezpečí vyhlásil hejtman Jan Grolich 24. června a v červenci ho se souhlasem vlády o měsíc prodloužil. „Když je vyhlášený stav nebezpečí, vláda krajům poskytuje deset milionů na zajištění základních potřeb," uvedl. Jihomoravský kraj dostal podle Grolicha od státu dvacet milionů, krizové řízení spojené s červnovým tornádem celkově vyšlo na zhruba padesát milionů korun. O zbylé finance kraj ještě zažádá stát. Náklady zahrnují mimo jiné likvidaci odpadu či stravování dobrovolníků. 

Ukončení stavu nebezpečí znamená, že obce budou muset soutěžit zakázky standardní cestou, ale také že ze zasažených míst odejdou vojáci. Těch se v zasažených oblastech za poslední dva měsíce vystřídalo více než tisíc. Na místech působilo také přes sto kusů těžké techniky. Přítomní vojáci se podíleli na záchranných a likvidačních pracích, pomáhali s odvozem odpadu, vyslali i psychology a lékařský tým. V srpnu pak pomáhali s prací ve skladech, v poslední době se jich ale v místech pohybovala jen desítka.

Jihomoravskému kraji a obcím vznikly bouří a tornádem škody kolem 1,5 miliardy korun, celkový předběžný odhad nákladů na obnovu poškozeného majetku činí aktuálně necelých sedm miliard korun. Jen ve sbírce kraje se na podporu zasažených míst vybralo sedmdesát milionů korun, podle Grolicha se o rozdělení peněz bude rozhodovat až nakonec. „Kraje a obce mají jiný mechanismus než humanitární sbírky neziskových organizací, u kterých se nakládá s penězi jednodušeji. U nás správní rada navrhne rozdělení a potvrdí to rada kraje. My nemůžeme proplácet faktury, ale budeme rozdělovat peníze na náklady kraje a obcí, až se vypořádají se svými účty," uvedl Grolich.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, neštěstí, správa, počasí, hospodářství, tornádo, Jihomoravský kraj, Jan Grolich, okres Břeclav, okres Hodonín, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě skončil stav nebezpečí, ze zasažených míst odejdou vojáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.