Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový most přes Svitavu propojí dva brněnské brownfieldy

Brno plánuje nové propojení městských částí Brno-sever a Brno-Židenice přes řeku Svitavu. Stavbou mostu dojde k vytvoření spojení mezi dvěma revitalizovanými brněnskými brownfieldy. Orientační náklady projektu přesahují 223 milionů korun včetně DPH.

Nový most přes řeku Svitavu vznikne mezi bývalou Zbrojovkou Brno a Motorárnou Zetor. Záměr počítá s propojením cesty přes Svitavu směrem na Tomkovo náměstí mostní kontrukcí, ze které povede také obslužná komunikace napojující se na Svitavské nábřeží. Plánovaný most mezi rozvojovými lokalitami bude třiapadesát metrů dlouhý, osmadvacet metrů široký a poskytne prostor pro čtyři proudy vozovky. Dva jízdní pruhy zabere veřejná hromadná doprava, zbylé dva využijí řidiči automobilů. Na mostě bude také vyhrazený prostor k pohybu cyklistů i pěších. 

Propojení areálu bývalé Zbrojovky Brno a Motorárny Zetor bude financovat město Brno. Po vypracování a schválení investičního záměru v orgánech města přijde na řadu vypracování studie, dokumentace pro územní rozhodnutí a následně pro stavební povolení a výběr zhotovitele stavby. Předpokládané výdaje včetně DPH činí přes 223 milionů korun, součástí investice jsou také nájezdy na most.

„Na podobu mostu bude vypsána urbanisticko-architektonická jednofázová otevřená projektová soutěž o návrh. S její přípravou Rada města Brna souhlasila a uložila řediteli Kanceláře architekta města Brna předložit nám do listopadu ke schválení soutěžní podmínky,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Lhůta pro podání soutěžních návrhů bude trvat do začátku února 2022 a k výběru by mělo dojít zhruba v polovině března příštího roku. „Náklady na organizaci soutěže by neměly přesáhnout 2 800 000 korun, přičemž 2 100 000 korun jsou určeny na vyplacení cen a odměn soutěžícím,“ řekl brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Brna,

Štítky stavba, Brno, brownfield, most, Svitava, FC Zbrojovka Brno, Brno-sever, ODS, Markéta Vaňková, Kancelář architekta města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový most přes Svitavu propojí dva brněnské brownfieldy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.