Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vědci z Brna: Čuník, který proslavil Pražskou šunku, má budoucnost

O čuníka, jenž v minulosti proslavil Pražskou šunku, opět stoupá zájem. O takzvané přeštické černostrakaté prase se zajímají chovatelé nejen v Česku, ale po celém světe. I když dnes existují modernější plemena s výhodnějšími komerčními vlastnostmi, odborníci z brněnské Mendelovy univerzity jsou přesvědčeni, že zájem o regionální potraviny může přispět k opětovnému rozvoji chovu tohoto druhu.

Přeštické černostrakaté prase se řadí mezi stará plemena, jež se v Českých zemích chovala již od druhé poloviny devatenáctého století. Jeho chov začal zanikat těsně na konci minulého století. Dnes se využívá jenom jako genetický zdroj v původních místech svého výskytu. Jeho význam ale nyní znovu ožívá.

Potravina s příběhem

Černostrakatý vepř pochází ze západních Čech, kde se ho podařilo vyšlechtit tehdejším plemenářům a zemědělcům z původního druhu takzvaných klapouchých prasat. Proslavili tak nejen Pražskou šunku, ale i samotné město Přeštice. I když dnes už není cílem šířit tento druh masově, odborníci připouští, že by se s jeho chovem v budoucnu mohlo opět začít. „Cestou jsou obchody s lokálními potravinami a posilování širšího povědomí o původu tohoto plemene. Doba a zvýšený zájem spotřebitelů o regionální potraviny tomu nahrává,“ sdělil optimisticky Pavel Nevrkla z Ústavu chovu a šlechtění zvířat Mendelovy univerzity.

Podle Nevrkly můžou produkty ze známého čuníka posloužit jako potravina s příběhem, u nichž stále roste mezi lidmi zájem. „Lokální plemena hospodářských zvířat si zaslouží naši pozornost a ochranu. V České republice, ale i po celém světe je zřejmé, že se o tato plemena zvyšuje zájem. Přeštické černostrakaté prase má přesto v českých chovech minoritní zastoupení, ačkoli tomu bylo v minulosti jinak,“ uvedl odborník.

Výhoda v nevýhodě

Přeštické prase proti takzvaným hybridním druhům, které vznikly smícháním různých plemen, roste pomaleji, což se odráží i na komerčních vlastnostech jeho produktů. Zmasilost a vyšší vrstva hřbetního tuku podle odborníků také k rozšiřování jeho chovu zrovna nepřispívají. V negativech plemena Nevrkla vidí i značnou výhodu. „Přeštická černostrakatá prasata mohou oproti komerčním hybridům vykazovat lepší technologické vlastnosti masa, například stabilnější hodnotu pH, nižší odkap masové šťávy, vyšší zastoupení vnitrosvalového tuku, avšak ne tak vysokého, aby to spotřebitel neakceptoval. Výhodou může být i příznivější oxidační stabilita tuku v mase, což je pozitivní při zpracování,“ dodává Nevrkla. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky černostrakaté prase, chov, plemeno, lokální potravinářství, jídlo, Brno, Mendelova univerzita v Brně, Česko, Pavel Nevrkla, České země, Západní Čechy, Přeštice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna: Čuník, který proslavil Pražskou šunku, má budoucnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.