Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na onkologii se vrátím jako zdravotník, říká Míša, která se v Brně léčí s nádorem

Michalce z Karviné připravila před dvěma lety těžké časy nemilosrdná a nečekaná diagnóza. Sympatické slečně, která se od útlého dětství věnuje baletu, totiž doktoři objevili v břiše nádor. S nemocí se ale Míša pere statečně a pomáhá jí také fakt, že se brněnským lékařům podařilo diagnostikovat u ní genetickou změnu, na kterou léčbu cílí.

Před dvěma lety se život tehdy třináctileté Michalky a její rodiny ze dne na den otočil vzhůru nohama. V květnu roku 2019 si Míša užívala školní sportovní pobyt v Chorvatsku se svými spolužáky. Po návratu domů ale zpozorovala, že má nezvykle zvětšené břicho. „Několik dní po příjezdu jsem měla baletní vystoupení. A tam už jsem měla břicho velmi nafouklé. Druhý den jsem proto šla k doktorovi a ten mi oznámil, že nic takového ještě nikdy neviděl,“ svěřuje se Míša.

Když se Michalka na doporučení lékaře přišla poradit s odborníky do nemocnice, většina z nich se snažila problémy vysvětlit zácpou nebo těhotenstvím. Vyšetření břicha ale nakonec k překvapení všech odhalilo nádor. „Hned odpoledne jsem byla převezená na JIPku a do tří dnů jsem musela na operaci. Šlo to rychle,“ vzpomíná na zlomové dny dnes patnáctiletá slečna.

Sen o práci ve zdravotnictví

Míšina diagnóza vedla k nasazení chemoterapie, léčbu ale mladé tělo nezvládalo dobře a dívku trápila snížená imunita. Hospitalizace nebyla snadná ani pro nejbližší rodinu, jež s dcerou do Brna dojížděla z Karviné. Michalčina maminka byla v době léčby ubytovaná v zařízení Nadačního fondu Krtek, který funguje při brněnské Klinice dětské onkologie a svými službami usnadňuje rodinám zasaženým rakovinou život. Malým pacientům pomáhá domácí péčí, poradenstvím či nabídkou rekondičních aktivit.

Míša odmalička miluje balet, kvůli nemoci ale musela pravidelné a náročné tréninky přerušit a svoji budoucnost dnes vidí jinak. „Stejně bych nechtěla mít důchod ve třiceti,“ říká se smíchem. V nemocnici totiž dívka zjistila, že by si přála zasvětit život pacientům, kteří trpí stejnou nemocí jako ona. „Dojíždění na onkologii mě nabudilo k tomu, abych se jednou dostala do zdravotnictví. Chtěla bych tu pomáhat lidem, jako jsem já. Už jsem se bavila i s panem profesorem, který mě léčí, a ten říkal, že mi tu podrží místo,“ usmívá se Míša.

Děti zachraňuje personalizovaná léčba

V průběhu hospitalizací se lékařům Dětské nemocnice v Brně podařilo diagnostikovat u Míšy genetickou změnu, kterou lze léčit pomocí personalizovaných léků. Ty užívá Michalka už rok a půl. Nádor se podařilo do jisté míry vyléčit a její stav je velmi dobrý. „Lék, který beru, je totiž přizpůsobený přímo mému typu nádoru,“ vysvětluje Míša.

Ještě před třiceti lety u nás přežívalo patnáct až dvacet procent onkologicky nemocných dětí, dnes vracejí lékaři do života více než pětaosmdesát procent malých pacientů. Úspěšným vyléčením nahrává právě personalizovaná medicína, díky níž se daří lépe definovat jednotlivé druhy nádorů a přizpůsobit jim léčbu. „U většiny pacientů léčbu známe a víme, jakou přesně podat. Existuje ale skupina, u níž je potřeba hledat v jejich onemocnění něco zvláštního, co nám ji pomůže zaměřit. V posledních letech se to daří a můžu říct, že víceméně u každého malého pacienta nějakou anomálii objevíme,“ vysvětlil primář brněnské Kliniky dětské onkologie Peter Múdry.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky nemoc, příběh, onkologie, nádor, pacient, rakovina, léčba, Brno, Karviná, Chorvatsko, Dětská nemocnice FN Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na onkologii se vrátím jako zdravotník, říká Míša, která se v Brně léčí s nádorem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.