Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před patnácti lety ozbrojenci u Slavkova uloupili 77 milionů korun

Podle dostupných údajů čtvrtým největším odcizením hotovosti v historii samostatné ČR bylo ozbrojené přepadení vozu bezpečnostní služby 9. srpna 2006 nedaleko Slavkova u Brna. Tři maskovaní muži tehdy přepadli vůz společnosti Brink's C.L. ČR a ukradli z něj 77 milionů korun. Při loupeži měla trojice u sebe pistole, ale hrozila také napodobeninou bazuky.

Zločin se stal na silnici mezi Slavkovem a Rousínovem v místě, kde se silnice klikatí a jsou kolem ní stromy. Dvoučlenná osádka vozu bezpečnostní služby zastavila poté, co spatřila u silnice muže v černých kombinézách vydávající se za policisty. Pod pohrůžkou užití protitankové střely si lupiči vymohli otevření prostoru s penězi. Sebrali 77 milionů korun, nasedli do dvou vozů a z místa činu ujeli. Při přepadení, které trvalo nejvýše pět minut, nebyl nikdo zraněn.

Vyšetřovací tým vyslechl stovky lidí. Čekalo se, zda se policii nepřihlásí důležitý svědek, který by mozaiku shromážděných faktů doplnil a pomohl odhalit pachatele. To se však nestalo, nenašly se ani vozy lupičů, jichž se zločinci obvykle zbavují hned po akci. V únoru 2008 proto policie případ odložila.

Policie v březnu 2015 oznámila, že z loupeže jsou podezřelí tři bývalí policisté. Jeden z nich byl navíc stíhaný za vraždu velitele přepadené dodávky, která se stala zřejmě v březnu 2010. Jeho ostatky se našly v březnu 2015 na skládce u obce Drásov na Brněnsku. Spolu se třemi muži podezřelými z loupeže byl stíhán i čtvrtý bývalý policista. Ten podle spisu pomáhal šéfovi gangu ukrýt ostatky zavražděného, který byl zřejmě komplicem. Uloupené peníze se nenašly.

Brněnský krajský soud se případem začal zabývat v roce 2016, v červnu toho roku pak vynesl rozsudky - hlavního aktéra loupeže Romana Dolíhala, kterého uznal vinným i z vraždy komplice, poslal na 20 let do vězení, Antonínu Dolíhalovi uložil deset let vězení, Jaroslavu Havlíkovi 11 let a Jiřího Bartoně, který následně pomáhal odklízet tělo velitele vozu, potrestal soud 2,5 lety podmíněně odloženými na čtyři roky. Vrchní soud následně tresty potvrdil.

Bezkonkurenčně nejvyšší částku - 560 milionů korun - si odnesli dva zloději 1. prosince 2007 z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3. Jeden z pachatelů stále uniká. Celkem 153 milionů uloupili 16. září 2002 ozbrojenci z obrněného vozu, který převážel peníze z centrály Citibank v Praze 6. V říjnu 2007 pak dva ozbrojení lupiči přepadli vozidlo bezpečnostní agentury u silnice mezi Neplachovem a Ševětínem na Českobudějovicku a ukradli peníze a stravenky za 80 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, banky, 9. srpna, Slavkov, Slavkov u Brna, silnice, Česko, peníze, policie, Praha, Rousínov, Jiří Bartoň, Citibank, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před patnácti lety ozbrojenci u Slavkova uloupili 77 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.