Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na pomoc s požáry v Řecku vyrazili i jihomoravští hasiči

Z Podivína na Břeclavsku vyrazilo dnes dopoledne patnáct vozidel s šestatřiceti hasiči, kteří pomohou v Řecku hasit požáry, jež zemi momentálně sužují. Tamní obyvatelé se potýkají minimálně s padesátkou lesních požárů. O vyslání hasičů rozhodl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po dohodě s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD).

Hasiči, jejichž odjezdu přihlížel Kulhánek, ujedou na cestě do Řecka zhruba dva tisíce kilometrů a na místo určení pravděpodobně dorazí v pondělí ráno. „Naše cesta povede přes státy Evropské unie, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko. V Bulharsku budeme mít krátký odpočinek a odsud vyrazíme přímo do Řecka. Na hranicích nás bude čekat styčný důstojník Řecka, který nás dovede přímo na místo," řekl náměstek generálního ředitele hasičů Petr Ošlejšek.

Hasiči předpokládají nasazení v okolí Atén. Český hasičský modul je složený ze tří hasicích segmentů. „Každý segment má dvě cisterny a dopravní automobil. Součástí je i logistický segment, aby byl celý modul na místě soběstačný," řekl Ošlejšek. Pomáhat odjeli požárníci z Jihomoravského, Moravskoslezského, Středočeského kraje a také záchranný útvar. Z jižní Moravy na místo vyrazilo osm profesionálních hasičů se třemi vozidly.

Hasiči by na místech měli působit asi deset dní. „Bude se to odvíjet od situace. Kdyby se zlepšila, může náš modul odjet podle potřeby. Když to bude horší, budeme diskutovat o prodloužení a o případném střídání," poznamenal Ošlejšek.

Část středomořských států nyní sužují silné lesní požáry. V Řecku jich hasiči likvidují přes padesát. Úřady evakuovaly několik vesnic poblíž ničivého požáru severně od Atén včetně střediska pro žadatele o azyl. Oheň zničil desítky domů a vyžádal si i oběti na životech. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí. Situace se zhoršila také na druhém největším řeckém ostrově Euboia.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky ČR, Řecko, počasí, požár, hasiči, pomoc, Podivín, ČSSD, Jakub Kulhánek, Jan Hamáček, okres Břeclav, Bulharsko, Evropská unie, Athény

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pomoc s požáry v Řecku vyrazili i jihomoravští hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.