Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zoo Brno slaví nejúspěšnější odchov papoušků za poslední dekádu

Brněnská zoologická zahrada se letos raduje z odchovu mláďat sedmi různých druhů papoušků, z nichž v některých případech jde o ohrožené druhy. Novými přírůstky jsou ptáčata nestorů kea, vazů velkých či latamů vlaštovčích.

Z patnácti druhů papoušků, které Zoo Brno momentálně chová, se hned sedmi druhům podařilo letos vysedět mláďata, jež mohou návštěvníci obdivovat v expozicích. „Je to v tomto ohledu nejúspěšnější sezóna za posledních deset let,“ řekla mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

První ptáčata spatřila světlo světa v únoru a od té doby se jim v zahradě daří. Jde o vůbec první brněnský odchov inteligentního a v přírodě ohroženého nestora kea. Tento nevýrazný pták je jediným alpinským papouškem na světě a řadí se mezi obyvele hornaté části Nového Zélandu. „Dnes mají mláďata půl roku a budeme je přesouvat do jiných chovatelských zařízení na základě doporučení vedoucího plemenné knihy,“ popsal situaci brněnský kurátor ptáků Petr Suvorov

Letos se podařilo odchovat také pět mláďat kriticky ohroženého papouška latama vlaštovčího. V Brně chovají tento původně australský druh již od roku 2019 a podle Surovova by se měl latam v budoucnu v zoologických zahradách objevovat častěji. „Mohl by nahradit v chovech zoologických zahrad například andulku vlnkovanou, jejíž držení nemá z hlediska záchovných populací tak velký smysl,“ vysvětlil kurátor.

Mláďata latama vlaštovčího.

O dvě ptáčata se v letošním roce rozrostla také brněnská rodina vazy velkého, jehož domovinou je Madagaskar. Tento černý papoušek je zajímavý samičí dominancí. Samičky vazy velkého se totiž páří až s deseti různými samci. „Typické pro tento druh je, že v průběhu hnízdní sezóny samicím pelichá hlava až na kůži a samci naopak pelichají po těle, takže na pohled vypadají velmi neatraktivně. Oproti tomu zvukové projevy hejna vazů jsou obzvláště v době hnízdění velmi výrazné,“ dodal Suvorov.

Brněnské chovatele letos potěšily také tři přírůstky papoušků Alexandřiných, u kterých šlo stejně jako u nestorů o pravochov, či sedm mláďat oblíbených loriů horských. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Zoo Brno

Štítky zoo, mláďata, papoušek, zvířata, příroda, Zoologická zahrada Brno, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Brno slaví nejúspěšnější odchov papoušků za poslední dekádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.