Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Dřevo na opravu školy zasažené tornádem daroval Trnavský kraj

Červnové řádění tornáda zasáhlo také hodonínskou Základní školu U Červených domků. Po přírodní katastrofě zůstaly škody na střechách čtyř pavilonů i místní tělocvičny. Dřevo na potřebné opravy daroval městu slovenský Trnavský kraj.

Celkem 300 metrů krychlových dřeva ze Slovenska vystačí na veškeré plánované opravy školních střech. Pomoc Hodonínu zprostředkoval Trnavský kraj ve spolupráci s partnerským Jihomoravským krajem. „Hned po ničivé noci jsem kontaktoval hejtmana Jana Grolicha a nabídl mu pomoc v jakékoli formě. Následně členové krizového štábu Jihomoravského kraje usoudili, že nejvíce pomůže stavební materiál," popsal proces darování předseda Trnavského kraje Jozef Viskupič.

Darované dřevo tvoří smrková kulatina, kterou dodal odštěpný závod v Čadci a využije se na výrobu nových střešních vazníků. Rekonstrukce základní školy je momentálně v průběhu a na poškozených střechách i opravě interiérů se pracuje tak, aby se děti v září mohly bez problémů vrátit do lavic. Škola je jednou z tornádem nejzasaženějších budov ve městě.

„Nesmírně si vážím pomoci ze slovenské strany, ať už od Lesů Slovenské republiky nebo od Trnavského samosprávného kraje a města Skalica. Ukázalo se, že hranice mezi Moravou a Slovenskem neexistuje a pořád si tady pomáháme​,“ řekl hodonínský starosta Libor Střecha (Hnutí PRO Hodonín). Dar si dle svých slov cení mimo jiné také proto, že v současné době je u nás stavebního materiálu nedostatek.

Tornádo zasáhlo základní školu ve čtvrtek 24. června, kdy se prohnalo Hodonínskem a Břeclavskem. Bouře tehdy v postižených obcích poničila 1200 domů a narušila také dopravní infrastrukturu. V Hodoníně byla nejzasaženější severozápadní a severní část města, významné škody zaregistrovala také tamní zoologická zahrada a přilehlý útulek.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Město Hodonín

Štítky tornádo, bouře, následky, Hodonín, pomoc, dřevo, Trnavský kraj, oprava, základní škola, Slovensko, Jihomoravský kraj, Jan Grolich, Jozef Viskupič, Čadca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevo na opravu školy zasažené tornádem daroval Trnavský kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.