Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Turisty a milovníky zlatavého moku láká Tišnovská pivní stezka

Výletníky, kteří mají rádi tekutý chléb a nepohrdnou zdravým pohybem, láká pivní stezka v Tišnově. Na několik desítek kilometrů dlouhé trase je pro malé i velké turisty připraveno šest zastávek v místních pivnicích i kavárnách. Po cestě je k vidění řada pamětihodností a k navštívení vybízí také hrad Pernštejn.

Tišnovská stezka má zhruba dvacet kilometrů, její trasa však není přesně daná a pivní turisté se mohou sami rozhodnout, kde lahodný mok ochutnají. „Tišnovská pivní stezka nemá začátek ani konec. Pivovarů je na trase celkem šest, během jedné procházky je pro ochutnávající navštěvníky samozřejmě náročné projít všechny,“ vysvětlil tvůrce trasy Michal Burian

Putování zavede turisty například do tišnovského Pivovaru Květnice či lomnického Genia Noci. Pivní stezka není zapovězena ani dětem, ty najdou zabavení v některé z kaváren, které sice nejsou přímo součástí stezky, nacházejí se však v její bezprostřední blízkosti. K navštívení láká Mumi Café nebo nová kavárna Chutě zvu tě.

Razítko za dva půllitry

Během pivního putování si mohou turisté také zasoutěžit. Součástí Tišnovské pivní stezky je totiž hra, jejímž cílem je posbírat kompletní sadu razítek do hrací karty. „Razítka potvrzují, že daný člověk konkrétní piva ochutnal. Za dva půllitry dostane jedno razítko. Každý rok před Vánoci pak z odevzdaných karet losujeme výherce, kteří mohou vyhrát například pobyt v pivních lázních,“ popsal Burian. 

Pomyslným začátkem trasy je tišnovské informační centrum, kde si mohou návštěvníci vyzvednout mapu města, která jim celé putování usnadní. „Tady v informačním centru sice není možné posedět si a vypít si půlitr, nabízíme ale balená piva ze všech pivovarů, které na trase najdete,“ popsala zaměstnankyně turistického centra Jana Trávníčková.

Další z možných zastávek je hospoda Sklep, která spadá pod Pivovar Květnice. „Přímo u nás pivo nevaříme, máme tu jen zázemí pro návštěvníky. Mohou zde posedět a ochutnat moky vyrobené právě v květnického pivovaru. Podobně to funguje i na zbytku trasy. Každý pivovar má svoji kmenovou hospodu, kde mohou turisté posedět,“ popsal Štěpán Pilný, provozní restaurace Sklep.

Památky v okolí

Stezka je v provozu každoročně mezi dubnem a říjnem. Putování si mohou turisté ozvláštnit návštěvou některé z historických památek, kterých je na Tišnovsku hned několik. V Předklášteří u Tišnova je k vidění jediný fungující ženský cisterciáckým klášter v České republice. Základní kámen stavby byl položen už ve třináctém století. Za vlády Josefa II. se pak provoz kláštera zrušil a následně prošel církevní objekt dlouhým vývojem, během něhož byl jeho provoz střídavě rušen a znovu obnovován. Za druhé světové války sloužily prostory kláštera jako ošetřovna pro raněné. Definitivně začal fungovat až po Sametové revoluci.

Další památkou na trase je gotický hrad Pernštejn, který je národní kulturní památkou. Hrad prošel v průběhu let mnoha zatěžkávacími zkouškami. Na konci sedmnáctého století přišel hrad během útoku švédského vojska o svou horní část. Ataku však odolal a nepadl. Další krizí prošel hrad až roku 2005, kdy jej zachvátil požár. Všem zkouškám však komplex odolal a pro návštěvníky je přístupný.

Putování je možné započít prohlídkou samotného města Tišnova. Na centrálním náměstí Míru stojí novorenesanční radnice a nedaleko od ní původně gotický farní Kostel sv. Václava. Mezi další významné stavby se řadí také funkcionalistická budova spořitelny. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Tišnov, pivo, pivní stezka, klášter, Pernštejn, kavárna, pivovar, Vánoce, Michal Burian, hrad, restaurace, turistické centrum, pivnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisty a milovníky zlatavého moku láká Tišnovská pivní stezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.