Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Rozhlednu Babí lom čeká oprava, turistům se uzavře do podzimu

Rozhledna Babí lom u Lelekovic na Brněnsku patří k vyhledávaným turistickým cílům. Betonovou stavbu stojící na skalnatém výběžku v nadmořské výšce 521 metrů ale v posledních letech trápí vlhkost, kvůli čemuž musí objekt podstoupit rekonstrukci a výletníkům se od pondělí až do letošního podzimu uzavře.

Skalnatý hřbet Babího lomu láká lidi k procházkám již od 19. století. Rozhledna, z níž je možné vidět například Drahanskou vrchovinu nebo brněnský hrad Špilberk, stojí na místě od šedesátých let minulého století, kdy ji vybudovali turisté z místního Sokola. Od té doby nebylo nutné návštěvnickou atrakci opravovat. Teprve v poslední době stavba dosluhuje. Ve špatném technickém stavu je například dlažba, která odpadává, kvůli čemuž do konstrukce zatéká voda.

Po šedesáti letech provozu je nutné přistoupit k větší rekonstrukci. Na obou ochozech rozhledny kompletně vyměníme podlahy. Nová bude rovněž hydroizolace i dlažba. Součástí prací je také výměna klempířských prvků či očištění zábradlí, které opatříme novým nátěrem a také ho zvýšíme. Do útulny pak nainstalujeme novou lavici. Odhadujeme, že práce skončí koncem října,“ popsal Drbně Aleš Mikauš (nez), starosta obce Lelekovice, které se o rozhlednu starají.

Rekonstrukce turistického cíle vyjde na bezmála milion korun. Veškeré náklady si hradí Lelekovice ze svého rozpočtu. Po dobu prací zůstane stavba uzavřená pro veřejnost, na což příchozí upozorňují nainstalované cedule a plakáty v okolí.

Na uzavření rozhledny upozorňují kolemjdoucí plakáty  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kudyznudy.cz, Archiv Aleš Mikauš

Štítky Turistika, Lelekovice, Výlety, Rozhledny, Babí lom, Brněnsko, rozhledna, Špilberk, Drahanská vrchovina, Brněnský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhlednu Babí lom čeká oprava, turistům se uzavře do podzimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.