Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stav nebezpečí v místech poničených tornádem bude trvat do 23. srpna

Stav nebezpečí v místech, která koncem června poničily extrémní bouřka a tornádo, bude trvat do 23. srpna. Schválila to vláda. O prodloužení stavu nebezpečí informoval na twitteru jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který o něj požádal. Stav nebezpečí má pomoci při likvidačních pracích i dokončování oprav nejpotřebnější infrastruktury.

S ohledem na způsobené následky a ohrožení životů, zdraví, majetku a životního prostředí vyhlásil Grolich stav nebezpečí pro území obcí s rozšířenou působností Hodonín a Břeclav 24. června. Prodloužit ho dále mohl jen za souhlasu vlády.

Podle materiálu ministerstva vnitra pro jednání vlády stále trvají důvody, proč by v místech neštěstí měl mít hejtman zvláštní pravomoci. Bude tak moci ukládat pracovní povinnost, rozhodovat o pracovní výpomoci nebo poskytnutí věcného prostředku pro řešení krizové situace. Dál tak bude kraj moci například bezodkladně provádět stavební práce a terénní úpravy v případě, že je třeba zmírnit nebo odvrátit ohrožení, a zakazovat vstup, pobyt a pohyb osob na vymezeném místě nebo území.

Grolich vládě podle předlohy dopisem představil záměr nově upřesnit územní rozsah opatření, stav nebezpečí by měl platit jen pro správní území konkrétních postižených obcí, a snížit by se měl rozsah krizových opatření, která by mohl k řešení krizové situace využít.

Bouře s tornádem o rychlosti zhruba 300 kilometrů v hodině si poslední červnový čtvrtek vyžádaly šest životů a desítky zraněných. Poškodily asi 1200 domů, většinu lze zrekonstruovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Jan Grolich

Štítky tornádo, Břeclavsko, Hodonínsko, Jmk, Grolich, vláda, Jan Grolich, KDU-ČSL, Twitter, Břeclav, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav nebezpečí v místech poničených tornádem bude trvat do 23. srpna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.