Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ceny nájemného v Brně přestaly klesat

Pokles průměrných cen nájemného v brněnských bytech, který začal s koronavirovou pandemií na loni jaře, se v letošním druhém čtvrtletí zastavil. Podle údajů společnosti UlovDomov, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce zabývá pronajímáním bytů a ceny nájemného dlouhodobě sleduje, se ceny od prvního čtvrtletí prakticky nezměnily a meziročně mírně klesly pouze u bytů 2+kk a 1+kk. Naopak nájemné za byty 3+kk se meziročně o tisícikorunu zvýšilo.

Pokles cen nájemného v Brně způsobil odliv vysokoškolských studentů, kteří se od loňského března vzdělávali pouze distančně, i takzvaných expatů, tedy cizinců zaměstnaných ve firmách v Brně. „Byt kategorie 2+kk vychází v moravské metropoli stejně jako v prvním kvartálu na průměrných 13.500 korun měsíčně. Je to však jenom o 500 korun méně než průměrný nájem 2+kk v Praze, což ilustruje, o kolik pražské ceny v důsledku pandemie poklesly,“ upozornil Martin Březina, spoluzakladatel UlovDomov.

Ceny nájemného se podle statistik portálu, který spravuje přes 1400 bytů, ustálily na úrovni celoročního průměru roku 2019. Tedy za 1+kk nájemné 9500 korun měsíčně, za 1+1 nájemné 10.000 korun měsíčně, 2+kk stojí průměrně 13,5 tisíc měsíčně, za dispozici 2+1 zaplatí nájemník 13 tisíc korun za měsíc, za 3+kk pak 18,5 měsíčně a za 3+1 v průměru 15,5 tisíc korun za měsíc.

Pro další vývoj cen nájemného bude podle Březiny určující třetí čtvrtletí. „Ten ukáže, zda se do brněnských bytů vrátili studenti a expati,“ dodal Březina. Bytů nabízených v inzerci ve druhém čtvrtletí mírně ubylo, stále převažují volné jednopokojové byty poblíž centra města.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Byty, Bydlení, Nájemné, Ceny, Březina, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny nájemného v Brně  přestaly klesat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.