Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Domov ztratila v důsledku tornáda i zvířata, o 35 psů se starají v Lanžhotě

Po tornádu, které před třemi týdny zasáhlo jihomoravské obce, zůstali bez střechy nad hlavou i domácí mazlíčci. Spolek Dočasky z Lanžhota na Břeclavsku se nyní stará zhruba o 35 psů, bezprostředně po živelné katastrofě jich bylo dvakrát tolik. Zvířata byla ve velkém šoku, stresu a dezorientovaná. Někteří psi byli pořezaní nebo pokousaní. Psychické následky si ponesou i v budoucnosti, řekla ČTK předsedkyně spolku Andrea Černá.

Největším problémem je pro zvířata ztráta rodiny a svého klidu. „Podařilo se nám dohledat a vrátit majiteli zhruba polovinu pejsků, zbytek zůstává v naší péči, kdy zastáváme roli majitelů a zajišťujeme veterinární péči, řešíme psychické problémy a pečujeme o ně. Psům, které se majitelům podařilo vrátit a nemají na zničených pozemcích své zázemí, zajišťujeme kotce a boudy na pozemcích majitelů. U dvou pejsků se nám majitele nepodařilo dohledat," uvedla Černá.

Mimo psy se spolek snaží pomoci i jiným zvířatům, jako jsou koně, slepice nebo drobní hlodavci. Zajišťuje pro ně výběhy, oplocení a dočasnou péči. „Stres bude dlouhodobý, sebemenší déšť či bouřka jim připomene hrůzný zážitek, což vidíme dnes a denně na našich svěřencích. Zvířata mají a budou mít trvalý stres z prožitého, z toho, že jejich majitelé ztratili střechu nad hlavou, ve vesnicích se uklízela suť, tedy velký hluk, a podobně," dodala Černá.

O kočky z obcí postižených tornádem se stará útulek Kočky SOS Hodonín. Dosud jich přijali 28, z toho 15 koťat. „Jejich stav byl různý, ale zraněné v souvislosti s tornádem byly asi jen dvě kočky. Některé byly ve velmi zuboženém stavu, což nezpůsobilo tornádo, ale špatná péče a nezájem majitelů. Ke kočkám a obzvláště koťatům se nikdo nehlásí a předpokládáme, že už ani nepřihlásí. Dosud jsme majitelům vrátili čtyři," řekla za útulek Iva Tomančáková. V útulku zůstávají i dva kocouři, o které se majitel přihlásil. Jeho dům se však bude bourat, a tak dočasně zůstanou v Hodoníně.

Kočky podle Tomančákové z dlouhodobého hlediska psychické problémy mít nebudou. „Kočky, které byly v době tornáda venku, byly vystrašené. Pokud jsou ale zvyklé pohybovat se venku, umí se orientovat a postupně se vrací ke svým domovům. Problém byl a je celodenní velký stavební ruch na postižených místech," dodala.

Podle veterinářky Ludmily Janouškové se stres u zvířat kvůli šoku nemusí projevit hned, ale až v dalších týdnech či měsících. „Samotná ničivá noc, kdy se bortily střechy nad hlavou, praskaly okenní tabulky a celé rodiny se vyděšeně snažily ukrýt do bezpečí, může u zvířete rozjet kaskádu psychických a zdravotních obtíží. Následné demolice, množství cizích a neznámých lidí, hluk, bleskové stěhování, nové prostředí, jiná strava, ztráta známého místa k odpočinku, jiná pečující osoba a další faktory ovlivňují zvířata stejně tak, jako lidi," uvedla na webu dočasky.cz odbornice.

V následujícím období se u zvířat mohou vyvinout poruchy chování, jako agresivita, přecitlivělost, štěkání, vytí, pomočování nebo poruchy příjmu potravy či zažívací potíže. Důležité je proto vytvořit klidné a bezpečné místo a například vystlat kotec látkou se známým pachem. Problémy se mohou objevit i u hospodářských a volně žijících zvířat. Třeba u koní to může být zvýšené pocení, vyškubávání vlastního peří u papoušků nebo pokles užitkovosti u dojených zvířat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alexas_Fotos/Pixabay.com

Štítky ČR, počasí, neštěstí, psi, Jihomoravský, tornádo, pes, Lanžhot, Andrea Černá, stres, okres Břeclav, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov ztratila v důsledku tornáda i zvířata, o 35 psů se starají v Lanžhotě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.