Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na hvězdárnu láká kromě obřího Marsmelounu i vyšetření mateřských znamének. V prvních dnech využily bezplatné preventivní akce stovky lidí

Slunečné počasí a nová atrakce v podobě Marsmelounu, tedy obří nafukovací planety Mars, láká od začátku týdne tisíce lidí na Kraví horu. Vedle procházky parkem a fotky u netradičního modelu planety však mohou návštěvníci udělat i něco pro své zdraví. Chytrá lékárna ve stánku před hvězdárnou nabízí návštěvníkům bezplatné vyšetření mateřských znamének nebo diagnostiku pleti.

Tzv. chytré stanoviště navazuje na jihomoravský projekt Chytré prázdniny v Jihomoravském kraji. Preventivní akci můžou návštěvníci využít až do pátku.  „Lidé si většinou neuvědomují, že sluníčko opaluje, i když jsou například na procházce v parku. Nepoužívají dostatečnou ochranu kůže a riziko rakoviny se tím zvyšuje. Zakládáme si na osobní péči a chceme být lidem nablízku. Proto hledáme formy, jak vhodně a nenásilně upozornit, že nejdůležitějším aspektem zdraví je prevence,“ říká ředitelka Chytré lékárny Alice Dosedlová.

Chytré stanoviště navazuje na letní expozici a program Hvězdárny a planetária Brno. Kromě vzdělávacích panelů na téma Slunce a UV záření tu návštěvníkům stanoví fototyp pleti, diagnostickým přístrojem určí stupeň hydratace pokožky nebo poradí, jak správně vyšetřit mateřská znaménka bez návštěvy odborníka. 

Devět z deseti případů rakoviny kůže se dá léčit, pokud se odhalí včas

„Překvapilo nás, kolik lidí si přišlo vyšetřit mateřská znaménka. Většina přišla cíleně, mnozí na nás však narazili náhodně a z obou skupin sbíráme jen pozitivní ohlasy. Akce pokračuje až do pátku do 17 hodin,“ doplňuje a dodává: „Průzkumy ukazují, že 90 % případů rakoviny kůže lze léčit, pokud se odhalí včas, zároveň však 50 % lidí nikdy preventivně nenavštíví dermatologa a nenechá si vyšetřit mateřská znaménka a 25 % se o stav svých znamének vůbec nezajímá.“  

Stanoviště Chytré lékárny se zaměřuje také na aktuálně problémovou ochranu před klíšťaty. Ve vybraných pobočkách navíc běží i další preventivní akce, jako jsou měření hladiny kyseliny močové, cholesterolu nebo cukru v krvi. 

Země, Měsíc, Mars

Svítící model Marsu je novým přírůstkem do již existující rodiny nafukovacích planetárních modelů brněnské hvězdárny. Marsmeloun budou lidé moci obdivovat pod Kraví horou denně mezi druhou hodinou odpolední a půlnocí až do neděle 18. července. Znovu se pak rudá oběžnice na plochu vrátí 5. srpna, kdy ji doplní také Země a Měsíc, které Brňané znají již z loňského léta.

Zmenšenina čtvrté planety sluneční soustavy má stejné rozměry jako již dříve vyrobená tělesa. V průměru měří deset metrů a je seskládaná z dvaadvaceti poledníků. Materiál na Mars získali výrobci v Moravské Třebové, potisk probíhal v Kroměříži a kompletace v Brně.

„Grafické podklady pro tisk povrchu Marsu vycházejí z více než sedmdesáti tisíc záběrů Marsu s rozlišením až osm metrů, které v sedmdesátých a osmdesátých letech pořídily kosmické sondy Viking 1 a 2,“ popsala Petra Roušarová ze společnosti Kubíček Visionair, jež má nafukovací model na starosti. Zajímavostí je, že víceméně celá konstrukce prošla rukama jediné švadlenky, která na výrobu spotřebovala přes dva kilometry nitě. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium Brno, Chytrá lékárna

Štítky mateřská znaménka, vyšetření, chytrá lékárna, Hvězdárna a planetárium Brno, marsmeloun, hvězdárna, Mars, Kraví hora, Země, Měsíc, Chytrá lékárna a.s., Jihomoravský kraj, Brno, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hvězdárnu láká kromě obřího Marsmelounu i vyšetření mateřských znamének. V prvních dnech využily bezplatné preventivní akce stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.