Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Unikátní kostel slaví padesát let, vznikl kvůli slibu z druhé světové války

Stavba nového kostela by nebyla ničím zvláštním, kdyby se nepsal počátek 70. let 20. století a kdyby v tehdejším Československu nevládla církvi nepřející komunistická strana. Malé vesnici Senetářov na Blanensku se to ale jako zázrakem podařilo a dnes se pyšní skvostem moderní architektury. Nepřehlédnutelný kostel svatého Josefa byl otevřen přesně před padesáti lety. Vysvěcení se dočkal až po pádu komunismu.

Padesáté výročí od výstavby kosela svatého Josefa včera oslavila mše svatá za přítomnosti biskupa Vojtěcha Cikrleho, který se na místo navrátil po třiceti letech od doby, kdy jej osobně vysvětil. Slavnostní program ale pokračuje také dnes, zájemci mají možnost se od jedné do páté odpolední zúčastnit prohlídky svatostánku s výkladem. V 17:45 pak přijde na řadu promítání filmu ze stavby kostela.

Historie kostela svatého Josefa odráží absurditu tehdejší doby. Stalo se totiž, že socialistické úřady vůbec nezaregistrovaly, že "ideologicky nežádoucí" objekt dva roky roste. Po dokončení stavby, která byla povolena na okresní úrovni a nejvyššími místy nevědomky ignorována, se strhla lavina zákazů, soudů a trestů. Komunistický režim chtěl kostel zpočátku předělat na kulturní dům nebo ho vůbec zbořit. Zkoumaly se finance, původ materiálu i kdo se na stavbě podílel.

Extravagance stavby

Státní úřady nakonec užívání nového svatostánku povolily pod podmínkou, že nebude vysvěcen. Otevření kostela v roce 1971 bylo dramatické - okolí vesnice bylo uzavřeno státní bezpečností, takže účastníci mše museli parkovat v polích a přijít pěšky. Do Senetářova, kde žije asi 500 lidí, se sjelo kolem 15 tisíc věřících z celé republiky. Slavnostního vysvěcení se kostel svatého Josefa dočkal až v roce 1991.

Návrh extravagantní stavby vytvořil za necelé dva týdny výtvarník a architekt Ludvík Kolek (1933). Senetářovský kostel z betonu a skla budí svým tvarem podle věřících dojem "lodi, která putuje staletími, sbírá věřící lid a veze jej k Bohu". Klenotem interiéru je působivá abstraktní křížová cesta od umělce Mikuláše Medka (1926-1974). Čtrnáct obrazů zastavení v temných modročervených tónech maloval již v době, kdy už byl těžce nemocný.

Slib z druhé světové války

Za odvážnou stavbou kostela v Senetářově byl slib místních obyvatel, kteří byli za druhé světové války, v roce 1944, vystěhováni, že pokud se šťastně vrátí zpět, vystavějí novou kapli. Území mělo totiž fungovat jako vojenská střelnice. Trvalo ale ještě dlouhá léta, než se plán podařilo zrealizovat. O jeho dotažení se velkou měrou zasloužil páter František Vavříček, který prokázal cit pro to, co lidi může oslovit a přitáhnout. Se stavbou se začalo v červnu 1969.

Finanční prostředky na kostel svatého Josefa se scházely ze sbírek a darů věřících, občané jej postavili svépomocí. Náklady na stavbu dosáhly dvou až 2,5 milionu korun československých.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Senetářov

Štítky ČR, církve, stavby, Senetářov, kostel, druhá světová válka, Kostel svatého Josefa, Československo, okres Blansko, Vojtěch Cikrle, Mikuláš Medek, Ludvík Kolek, František Vavříček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní kostel slaví padesát let, vznikl kvůli slibu z druhé světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.