Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brňané čekají na autobus na designové zastávce

V brněnském Jundrově stojí netradiční konečná autobusová zastávka. Architekti Václav Štojdl a David Šrom zvolili ve svém návrhu designové provedení, které zároveň neopomíná praktickou stránku stavby. Objekt opatřili zázemím pro řidiče, kioskem i přístřeškem proti dešti. Předlohou pro zastávku se staly podobné projekty z minulých let.

Fasáda nové zastávky je vyrobena z antracitového plechu, a doplňuje tak dřevěný obklad z modřínových prken. Brněnský architektonický počin se dočkal takového ohlasu, že jej nominovali na Českou cenu za architekturu. „Dopravní podnik se rozhodl opravit konečné stanice brněnských zastávek. My jsme navíc zvelebili i okolí zastávky. Při stavbě objektu jsme hodně dbali na estetickou stránku, čemuž odpovídá zvolený design. Důležitá však pro nás byla i praktická stránka projektu, přístup na zastávku je tak nově bezbariérový,“ řekla starostka brněnské městské části Jundrov Ivana Fajnorová (Zelení).

Ne všichni lidé z Jundrova a blízkého okolí, kteří novou zastávku využívají, jsou ale s jejím moderním vzhledem spokojení. „Mně se to vůbec nelíbí, hlavně ta železná konstrukce nevypadá vůbec dobře. Myslím si, že klasické zastávky jsou mnohem praktičtější,“ popsala seniorka Marie Konvalinková, která ze zastávky jezdí několikrát týdně.

Většina Brňanů si však podle vedení Jundrova novou stavbu pochvaluje. Mrzí je ale fakt, že si na zastávce zatím nemohou koupit dříve slíbené občerstvení. „Lidé si chválí zejména bezbariérový přístup k zastávce. Jediné, co musíme momentálně řešit je prodejní místo, které zatím zůstává prázdné. Dopravní podnik už dvakrát vypsal výběrové řízení na pronájem prostor. Naší podmínkou však bylo, že se na místě nebude prodávat žádný alkohol, to zájemce o pronájem odradilo,“ vysvětlila Fajnorová.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Brno, Jundrov, Ivana Fajnorová, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané čekají na autobus na designové zastávce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.