Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnská zoo pomáhá ohroženým dudkům. Ptáčci se líhnou ve speciální budce

Dudci chocholatí žijí v Česku pouze v 70 až 140 párech. Zoo Brno se proto před několika lety pustila do projektu, který dudky chrání a poskytuje jim vhodnější místa k líhnutí mláďat či sběru potravy. V červnu se ve speciálních dudnících narodilo šest potomků.

Ještě před sto lety hnízdil dudek chocholatý v České republice zcela běžně. Od poloviny minulého století však začal pomalu mizet, a dnes je dokonce považován za silně ohrožený druh. Ochranu ptáka z řádu zoborožců, jenž se pyšní charakteristickou chocholkou, si vzala na starosti brněnská zoo, jež za čtyři roky fungování speciálního projektu odchovala pětadvacet mláďat. Letos v červnu se ve speciálních budkách vylíhlo šest ptáčátek.

Populace dudků v České republice je sice stabilizovaná, ale čítá pouze 70 až 140 párů. Dudci obývají otevřenou krajinu luk a pastvin s malými skupinami stromů, kde obsazují prázdné dutiny. Na rozdíl od datlů nemají zobák uzpůsobený k tesání a nemohou si tedy vytvářet vhodná hnízdiště sami.

Příčinou vymizení drtivé většiny dudků je pravděpodobně ztráta biotopu a nevhodné zemědělské hospodaření. Projekt, který se dudky chocholaté snaží ochránit, má za cíl zvýšit možnosti dudků k hnízdění a zajištění potravních lokalit. „Dudky, jako typického zástupce našeho ptactva, lidé dobře znají, a proto má projekt své stálé příznivce a podporovatele,“ vysvětlil terénní pracovník projektu Petr Šrámek.

Zoologická zahrada dudkům zařídila speciální budky, takzvané dudníky, které jsou umístěny na pěti různých vytipovaných lokalitách a pracovníci je pravidelně monitorují a opravují. Další dvě lokality by měly přibýt díky dotaci z takzvaných Norských fondů. „Z pochopitelných důvodů neuvádíme jejich přesná umístění, aby měli ptáci klid na případné hnízdění. Dudek na zimu odlétá do Afriky a na dlouhé cestě ho čeká mnoho nástrah – může padnout za oběť predátorům, ale může se stát také snadným terčem lovců, kteří každoročně vyvražďují populace migrujících ptáků,“ popsal strasti koordinátor projektu Petr Suvorov.

Dudkům prospívá také kosení luk takzvanou mozaikovou sečí, při níž se části ploch nechávají volně růst a jiné se kompletně kosí. Tradiční způsob zemědělství zajišťuje pestřejší výskyt hmyzu, a s ním také větší šanci sehnání potravy pro dudky i další ptactvo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Šrámek, Petr Suvorov

Štítky dudek, chocholatý, ochrana, zvíře, zoo brno, projekt, Zoologická zahrada Brno, ptáci, Česko, Brno, Petr Šrámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo pomáhá ohroženým dudkům. Ptáčci se líhnou ve speciální budce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.