Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Blansku si postaví nové lázně, budova stávajících půjde k zemi

Stavba nových městských lázní v Blansku nabývá konkrétních obrysů. Zastupitelé okresního města na svém posledním zasedání schválili budoucí podobu rekreačního střediska, jež nabídne plavecký bazén s osmi dráhami, saunový svět nebo fitness. Zároveň radnice chce začít s demolicí současné budovy lázní, která už dlouhodobě nevyhovuje.

O plánech na výstavbu nového místa pro vodní radovánky se ve městě na sever od Brna uvažuje v posledních letech. Důvodem je zejména fakt, že stávající objekt nacházející se v bezprostřední blízkosti zimního stadionu či aquaparku je ve špatném technickém stavu a nevyhovuje ani po provozní stránce. Se záměrem demolice se proto počítá již od roku 2019. Následně stavbu nahradí nové lázně, na něž město vybralo architektonickou studii, což umožňuje zahájení projektových prací.

Navrhli jsme prostorově i výškově členěný objekt s důrazem na zajištění maximálního množství venkovního světla, aby byl pobyt uvnitř příjemný. I když bude nový objekt o něco větší než ten stávající, v končeném důsledku nabídne pro návštěvníky aquaparku, pro které budou lázně také otevřeny, větší množství zelených ploch,“ sdělil Petr Kaděra, jeden z autorů vítězného projektu, který navrhlo brněnské architektonické studio Atelier 99.

Práce se prodraží

Objekt nových městských lázní tvoří tři propojené odstupňovanými budovami. Celý komplex bude s výjimkou tribuny pro diváky bezbariérový. Radnice v Blansku původně plánovala, že investice nepřesáhne 220 milionů korun. Po jednáních s plaveckými oddíly či školami se nakonec rozhodlo, že projekt se upraví a rozšíří pro sportovní vyžití či relaxaci.

S projekční kanceláří jsme nad původními návrhy vedli intenzivní jednání, chtěli jsme zajistit lepší volnočasové vyžití pro děti i dospělé. To navýšilo původní náklady na celkem 272 milionů bez DPH. Stávající podoba lázní ale zajistí možnost volnočasového využití pro veřejnost po celý den i během dopoledního vyučování škol nebo odpoledních plaveckých tréninků,“ sdělil blanenský starosta Jiří Crha (ODS) k výstavbě, jež má začít do dvou let.

Do konce roku 2022 bychom chtěli mít vybraného zhotovitele, s ohledem na stav současných lázní bychom pak bourací a stavební práce chtěli zahájit co nejdříve,“ dodal Crha.

Nové atrakce 

Město si slibuje, že novinka zaujme nejen místní, ale také zájemce z širokého okolí. Hlavním lákadlem plánovaného vodního světa mají být zejména atrakce či relaxační prostory.

Nové lázně nabídnou nerezový plavecký bazén s osmi dráhami a posuvným dnem, volnočasový bazén s vodními atrakcemi, brouzdaliště s vodními atrakcemi i bazének pro plavání matek s dětmi. Chybět nebude ani wellness část se čtyřmi druhy saun, vířivkou, Kneippovým chodníkem, ochlazovacím bazénkem, tichou místností či venkovní terasou s lehátky. Budova pojme také nové fitness s vlastním hygienickým zázemím a recepcí či zázemí pro malé občerstvení,“ popsala mluvčí blanenské radnice Pavla Komárková

Ohodnoť článek

Foto Atelier 99

Štítky Blansko, Stavba, lázně, Rekreace, Jiří Crha, Brno, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blansku si postaví nové lázně, budova stávajících půjde k zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.